European Parliament

Betere bijsluiters voor medicijnen

Volksgezondheid - 16-03-2010 - 12:38 Medicijnen ©BELGA_Photoalto_Eric Audras

Bijna de helft van de patiënten zou geneesmiddelen verkeerd gebruiken

Op een workshop op 4 maart in het Europees Parlement bespraken de leden hoe de informatie over voorgeschreven geneesmiddelen in bijsluiters te verbeteren. Een van de voorstellen is om gebruik te maken van het internet om de informatie te verspreiden.

Het doel van de door de Europese Commissie voorgestelde wetgeving is om de toegang tot hoogwaardige informatie over geneesmiddelen op recept voor de burgers te verbeteren. Volgens de Commissie moet de informatie non-promotioneel zijn en slechts meegedeeld worden via bepaalde communicatiekanalen, met inbegrip van het internet. TV en radio zijn uitgesloten.

Op de workshop bestond overeenstemming over de mening dat de informatie op bijsluiters "duidelijk, zichtbaar, en volgens een Europese norm moet zijn".

"Bijna helft patiënten neemt medicijnen verkeerd"

Theo Raynor (University of Leeds) is van mening dat "tussen de 30% en 50% van de mensen medicijnen niet zoals voorgeschreven inneemt". Frank Montgomery Ulrich van het Permanent Comité van Europese artsen liet weten dat "de bijsluiter minder uitgebreid moet zijn, deze moet beter leesbaar voor patiënten zijn. Folders en samenvattingen moeten beschikbaar zijn op het internet".

Het Portugese Europees Parlementslid Antonio Fernando Correia de Campos (S&D) stelde dat "de informatie over geneesmiddelen niet alleen door de productenten mag worden verzameld. Als we kwalitatief hoogwaardige informatie willen, moeten we ook de tijd nemen voor internationale of nationale agentschappen om de producten te analyseren". Montgomery liet daarbij weten "weinig vertrouwen in de industrie te hebben".

Internet

Volgens Roxana Radulescu van het Europese Patiënten Forum wijst een recente studie uit dat 74% van de patiënten informatie wil van hun zorgverleners over wat ze op internet moeten opzoeken. Paul Woods (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) liet daarbij weten dat patiënten "niet op onbetrouwbare websites op zoek moeten naar informatie. We hebben een Europese oplossing nodig".

De Zweedse rapporteur voor de voorgestelde verordening Christofer Fjellner (EVP) is van mening dat "veel patiënten en een aantal medische professionals op zoek zijn naar informatie op het internet. Het kan een zeer goede bron van informatie zijn, maar het geeft ook toegang tot tal van valse informatie. Wat we kunnen doen is zorgen voor betere informatie op het internet".

De commissie voor milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid in het Europees Parlement zal op 21 juni 2010 stemmen over het voorstel. De plenaire stemming staat gepland voor september. Wetgeving over receptplichtige geneesmiddelen is onderdeel van het farmaceutisch pakket dat dit voorjaar door het EP wordt behandeld.