Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
2 maart 2010


--Persbericht-

Opknapbeurt Halve Maan gaat van start

Herplant van bomen op Nationale Boomplantdag

Deze week start de gemeente Oost Gelre met de werkzaamheden aan bomen op de Halve Maan en in de vestingparkzone. Samen met de Klankbordgroep Grolse Weiden is er een renovatieplan voor de Halve Maan ontwikkeld. Deze week wordt er struikgewas verwijderd en wordt er gestart met de uitdunning van het bomenbestand op de Halve Maan. Tijdens de Nationale Boomplantdag op woensdag 17 maart planten leerlingen van basisschool de Watermolen in Groenlo nieuwe bomen op de Halve Maan.

Doel van de opknapbeurt
Het doel van de werkzaamheden is het behouden en het ontwikkelen van het groene karakter en een versterking van de historische verdedigingsfunctie van de Halve Maan. "Een win-win situatie", aldus de Bomenstichting. De Bomenstichting bracht een onafhankelijk advies uit over het plan. Zij geeft een compliment aan Klankbordgroep en gemeente voor de manier waarop dit plan tot stand is gekomen. Wethouder Marieke Frank: "We zijn blij met dit compliment en de samenwerking. Er hebben veel mensen deelgenomen aan de excursies van de Klankbordgroep en dit laat grote betrokkenheid zien."

Wat zijn de werkzaamheden?
De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van struikgewas op de wallen van de Halve Maan en het kappen van slechte bomen. Dit is nodig voor een vitaal bomenbestand. De meeste bomen die gekapt worden hebben geen lange levensverwachting en kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. In totaal worden er 38 bomen gekapt. Deze bomen staan bijvoorbeeld op rotte voet, zijn sterk scheefgegroeid of belemmeren de ontwikkeling van andere bomen.

Nationale Boomplantdag
Op de Nationale Boomplantdag op woensdag 17 maart planten leerlingen van basisschool de Watermolen in Groenlo nieuwe bomen op de Halve Maan. Wethouder Marieke Frank: "Dit is een mooi en passend moment om nieuwe bomen te planten. Zo Toekomstbeeld Halve Maan betrekken we onze jonge inwoners ook bij dit
mooie, groene stuk van Groenlo." De leerlingen planten op de Nationale Boomplantdag ongeveer 100 spillen. Spillen zijn jongere bomen die ongeveer 4 of 5 meter hoog zijn. Ze zijn onderaf vertakt. De spillen die geplant worden zijn eiken, beuken en haagbeuken. Ook zullen de leerlingen een boodschap in een fles onder de bomen leggen om de betrokkenheid van deze boomfeestdag vast te leggen.

Noot aan de redactie
Vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u stellen aan afdeling Communicatie, Marlies Ten Tije, tel. 0544 - 393485.


-----------------------
VERTROUWELIJK


---- --