Gemeente Leudal


Nieuws

Openbare voorlichtingsavond integrale gebiedsuitwerking Sarsven en de Banen

Op woensdag 17 maart 2010 organiseert de begeleidingsgroep, mede namens de gebiedscommissie Nederweert, een voorlichtingsavond over de integrale gebiedsuitwerking Sarsven en de Banen. Tijdens deze avond worden belangstellenden op de hoogte gebracht van de stand van zaken van het integrale inrichtingsplan. Tevens wordt er aan hen volop de gelegenheid gegeven om hun mening te geven over de diverse planonderdelen.
Het plangebied betreft het landelijk gebied rondom de natuurgebieden Sarsven, de Banen, de Zoom en Groote en Kleine Moost, allen gelegen in de omgeving van Nederweert Eind.
De avond begint om 19.30 uur in gemeenschapshuis Reigershorst, Pastoor Maesplein 13 in Nederweert Eind. Iedereen is van harte welkom.

Rond de natuurgebieden Sarsven en de Banen spelen al jarenlang allerlei ontwikkelingen die zijn terug te voeren op een grote belangentegenstelling tussen natuur en landbouw. De natuur, die zich kenmerkt door bijzonder hoge natuurwaarden en daardoor ook wettelijk beschermd is, vraagt om voldoende en schoon water. Daar staat tegenover een landbouw die voor een goede bedrijfsvoering moet kunnen beregenen en draineren.

Intensief overleg tussen de partijen heeft geleid tot het verdwijnen van een groot deel van de regelgeving ten aanzien van beregening en drainage voor de landbouw. In het inrichtingsplan wordt invulling gegeven aan de gewenste grondwaterpeilverhoging door de grondwaterpeilen te verhogen op die plekken waar dat voor de bescherming en ontwikkeling van natuurwaarden noodzakelijk en effectief is.
De verhoging van de grondwaterstanden brengt plaatselijk gebruiksbeperkingen voor de landbouw met zich mee. Waar het nodig is om de maatregelen uit te voeren of de natuurgebieden te vergroten, zullen gronden worden aangekocht.

De laatste jaren is hard gewerkt om het waterplan van het waterschap (Nieuw Limburgs Peil) tot het gewenste detailniveau uit te werken en hier en daar aan te passen. Op basis hiervan zijn ook de plannen voor de natuur en landbouw enigszins bijgesteld. Ook zijn er reeds veel gronden aangekocht om de uitvoering mogelijk te maken. Naast de maatregelen voor landbouw en natuur, met daarin dus een hoofdrol voor het waterbeheer, zijn ook de thema's recreatie en toerisme, cultuurhistorie, milieu en landschap grotendeels uitgewerkt.

Het inrichtingsplan is nog niet klaar. Toch willen we u al informeren. Enerzijds omdat het al enige tijd stil is geweest rondom dit project, anderzijds omdat we ook hopen dat de belanghebbenden in de streek nog willen bijdragen aan het verbeteren van het plan. Alle samenwerkende partners in het project vragen voor de planvorming van dit gebied nadrukkelijk om deze inbreng vanuit de streek. Zij nodigen geĂŻnteresseerden of personen die daadwerkelijk willen meepraten dan ook van harte uit op deze avond.
Voor informatie vooraf kunt u zich wenden tot dhr. Krowinkel van de Dienst landelijk Gebied, tel. 0475 - 35 77 56.