Raad van State


woensdag 17 maart 2010
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Bedrijvenpark Baanstee-Noord' van de gemeente Purmerend. Het plan maakt een uitbreiding mogelijk van het bedrijventerrein Baanstee ten noorden van de N244. Naast 80 hectare ruimte voor bedrijven wordt er ook een bagger- en gronddepot van vier hectare mogelijk gemaakt. Het provinciebestuur heeft alleen goedkeuring verleend aan 40 hectare bedrijventerrein en heeft aan de overige 40 hectare goedkeuring onthouden. Dit heeft hij gedaan omdat er op dit moment alleen behoefte zou zijn aan 40 hectare bedrijventerrein. De gemeenteraad zou dit ook bevestigd hebben. Volgens het provinciebestuur had de gemeenteraad moeten regelen dat het plan in fasen zou worden uitgevoerd. De gemeenteraad van Purmerend is het hier niet mee eens en komt tegen deze beslissing in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem is het in fasen uitvoeren van het bestemmingsplan niet nodig omdat uitgebreid onderzoek is gedaan naar de noodzaak van het plan. Ook een omwonende komt in beroep tegen het plan. Volgens de man is er helemaal geen behoefte aan een extra bedrijventerrein. Ook heeft hij bezwaar tegen de komst van het baggerdepot omdat dit depot geuroverlast zou veroorzaken. Ten slotte komt ook de stichting Baanstee NEE! in beroep tegen het plan. Ook zij betwist de noodzaak van het bedrijventerrein. Verder is de stichting bang dat de kerkuil negatieve gevolgen ondervindt van het bedrijvenpark en het baggerdepot. (zaaknummer 200809115/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.00 uur

Zitting over het besluit van de burgemeester van Hoogeveen om een tijdelijk huisverbod op te leggen aan een inwoner van de stad. Het gaat om een huisverbod van tien dagen. De burgemeester heeft het huisverbod opgelegd om de ernstige dreiging van geweld voor zijn partner en (stief)kinderen weg te nemen. De burgemeester heeft het huisverbod met achttien dagen verlengd. De man vindt dat het besluit waarin staat dat hem een huisverbod wordt opgelegd onleesbaar is. Ook staat daar volgens hem niet in wie het besluit heeft genomen en op welke datum dat is gebeurd. Bovendien zou hij helemaal niet in dezelfde woning als zijn partner wonen. Ten slotte had de burgemeester het huisverbod niet mogen verlengen, omdat hij geen sleutel heeft van de woning van zijn partner en hij niet van plan is om naar die woning te gaan. De rechtbank in Assen heeft in september 2009 een eerder beroep van de man niet-ontvankelijk verklaard. Naar haar oordeel had de man geen belang meer bij een inhoudelijke beoordeling van het huisverbod, omdat dat verbod inmiddels was verstreken. De man komt tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat niet de civiele rechter bij de rechtbank, maar een bestuursrechter over het huisverbod had moeten oordelen. Nu dat niet is gebeurd, kan de uitspraak van de rechtbank niet in stand blijven, aldus de man. Ook had de rechter zijn zaak op een zitting moeten behandelen. Bovendien zou hij wel belang hebben bij een inhoudelijke beoordeling van het verbod. (zaaknummer 200907721/1)