Gemeente Gaasterlân-Sleat


Boomfeestdag dit jaar in Elahuizen en Sondel

De gemeente Gaasterlân-Sleat doet al vanaf 1968 jaarlijks mee aan de nationale boomfeestdag van Staatsbosbeheer. Hiermee geeft de gemeente het belang aan van bomen in onze leefomgeving. Ieder jaar werkt de gemeente samen met één of meerdere basisscholen. Dit jaar zijn dat Sondel, Elahuizen en Oudega. In Sondel is het bijzonder dat zelfs alle 45 schoolkinderen, namelijk van groep 1 t/m 8, meehelpen met het planten van de nieuwe bomen, op drie verschillende locaties in het dorp. Ook in Elahuizen en Oudega is iets bijzonders aan de hand: hier wordt het planten van de bomen gekoppeld aan een boomplantproject in de Sahara, Zuid-Marokko.

Bomen planten voor de Sahara

De kinderen van de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen in Oudega en Elahuizen, hebben geld ingezameld voor het planten van 150 bomen bij het dorpje Mhamid in de Sahara, waar de bomen hard nodig zijn om 'verwoestijning' van de leefomgeving tegen te gaan. Tijdens de boomfeestdag worden in Elahuizen 1500 bomen geplant op het terrein van het natuurbeheerplan bij 't Zwin, van Tineke de Vries. De kinderen hebben afgelopen weken sponsoren gezocht voor de 1500 bomen à EUR 1,00 per boom. De opbrengst van deze actie wordt woensdag bekend gemaakt. Met deze opbrengst worden vervolgens in april van dit jaar 150 bomen geplant in Mhamid, Zuid-Marokko, door de Stichting Sahara Roots. Een bijzonder project, waarmee de schooljeugd een concrete bijdrage levert aan het ontwikkelingswerk in Mhamid. De gemeente ondersteunt dit idee van harte. In ons land zijn bomen van levensbelang, maar in een dorp als Mhamid geldt dit belang nog veel directer. Het leek onze gemeente dan ook goed om de beide boomplantprojecten te koppelen en hiermee de schooljeugd van Gaasterlân-Sleat een concrete bijdrage te laten leveren aan het ontwikkelingswerk in Mhamid.

Leefomgeving

De doelstelling van de boomfeestdag - 'bewustwording van het belang van bomen in de leefomgeving' - past heel goed bij de doelstelling van de Stichting Sahara Roots: 'de bevolking in de omgeving van het dorpje Mhamid in Zuid-Marokko bewust maken van het handhaven van hun prachtige leefomgeving'. De activiteiten in Marokko zijn o.a. gericht op het planten van boompjes, waarmee oasedorpjes aan de rand van de Sahara worden behoed voor verwoestijning. Tineke de Vries heeft i.s.m. Wanda Hebly gastlessen verzorgd op de scholen in Oudega en Elahuizen, waar enthousiast werd gereageerd. De verschillen in de aanwezigheid van water hier en in de Sahara werd in de gastlessen wel heel duidelijk. De kinderen hebben heel hard hun best gedaan om geld in te zamelen voor het planten van de bomen. Wethouder Sprik is woensdag namens het gemeentebestuur aanwezig bij de boomplantdag in Elahuizen en houdt hier een korte toespraak over de waardering van de gemeente voor dit bijzondere project.

Groenvoorziening in Sondel

De schoolkinderen van basisschool Op 'e Terp in Sondel helpen woensdag mee aan een mooie groenvoorziening in hun dorp, zodat er weer meer eenheid in het groen ontstaat. Het gaat zowel om een uitbreidingsplan als om herplanting van bomen. Na het officiële openingswoord van gemeentesecretaris Jelle Lemstra, 10.30 uur op het schoolplein, gaan de schoolkinderen in drie groepen uiteen, alledrie groepen onder begeleiding van de buitendienstmedewerkers van de gemeente:
* Groep 1-2 blijft dichtbij school: in de J. Boomsmastraat heeft in 2009 een reconstructie plaatsgevonden met o.a. een aanpassing van de riolering, waarbij ook een aantal iepen zijn gerooid. Vandaag worden 16 nieuwe bomen teruggeplant door de kinderen, het gaat om iepen en haagbeuk.

* Groep 3-4-5 gaat naar het Swaaigat, hier gaat het om een uitbreidingsplan en worden 27 bomen geplant, namelijk sierkers.
* Groep 6-7-8 gaat naar de Sondelerdyk en helpt bij de rest van de J. Boomsmastraat. Hier gaat het om herplanting. I.v.m. de iepziekte en een aantal bomen die te groot werden, zijn hier destijds diverse iepen gerooid, die nu worden vervangen door (resistente) iepen, maar ook haagbeuk en linde. Ook gaten / kale plekken worden weer opgevuld, zodat een mooi geheel onstaat. Het gaat steeds om bomen die van nature in de betreffende omgeving thuis horen.

Lokale viering
De gemeente coördineert zelf de viering in Gaasterlân-Sleat. Ook lokaal gaat dit in overleg met Staatsbosbeheer en Informatiecentrum Mar & Klif. Ieder jaar wordt een andere school (of scholen) benaderd om te helpen bij de aanplant. De medewerkers van de buitendienstploeg helpen mee en doen het voorwerk, dit jaar zijn in Sondel 13 medewerkers in touw. De kinderen van de school helpen op deze manier mee aan de groenvoorziening in hun dorp, direct in hun eigen omgeving. Zieke bomen worden vervangen, kale plekken weer gevuld. Er komt weer eenheid in en dat is dankbaar, zichtbaar en leerzaam werk.