Wegener NV

PERSBERICHT

Wegener: Tevreden over prestaties in crisisjaar
Stevige kostenbesparingen vangen 82%
van totale omzetdaling op


· Het bedrijfsresultaat (voor bijzondere posten) daalde beperkt met EUR 18,8 miljoen (tot EUR 57,3 miljoen) door stevige kostenbesparingen
· Door de economische crisis laat de advertentieomzet een forse daling zien van EUR 80,0 miljoen (tot EUR 288,7 miljoen)

· Netto winst bedroeg EUR 7,9 miljoen; vóór bijzondere posten EUR 32,6 miljoen
· Aandeel in AD NieuwsMedia en de drukkerij in Den Haag werden verkocht
· Netto schuldpositie verbeterde met EUR 33,4 miljoen (tot EUR 117,0 miljoen)
· Vooruitzichten voor 2010 nog onzeker

Koninklijke Wegener NV heeft over 2009 een bedrijfsresultaat voor bijzondere posten gerealiseerd van EUR 57,3 miljoen tegenover EUR 76,1 miljoen in 2008; een daling van 25%. Het bedrijfsresultaat na bijzondere posten bedroeg EUR 18,2 miljoen (-34%).

De omzet in 2009 daalde tot EUR 586,3 miljoen (-15%). Als gevolg van de economische crisis stond de advertentieomzet zwaar onder druk, zowel bij de dagbladen als bij de huis- aan-huiskranten. Vooral door effectieve kostenbesparende maatregelen en de implementatie van het reorganisatieplan Delta kon het effect hiervan op het bedrijfsresultaat beperkt worden. Mede als gevolg van deze maatregelen daalde de vaste personele bezetting per jaareinde met 686 fte.

De netto winst over 2009 kwam uit op EUR 7,9 miljoen ten opzichte van EUR 11,3 miljoen in 2008. Exclusief bijzondere posten bedroeg de winst 32,6 miljoen (2008: 46,7 miljoen).

De vergelijking van de financiële uitkomsten van 2009 met die van 2008 wordt bemoeilijkt door de verkoop van het 37%-aandeel in AD NieuwsMedia, de verkoop van de drukkerij in Den Haag, de acquisitie van PCM Lokale Media en de samenwerking met Dagblad De Pers, alle in de tweede helft van 2009 gerealiseerd. Indien de cijfers over 2009 en 2008 worden geschoond voor de resultaten van deze effecten, dan ziet de ontwikkeling van Koninklijke Wegener NV er als volgt uit:

EUR miljoen 2009 2008 Mutatie Opbrengsten 527,4 597,2 -11,7% Bedrijfsresultaat (voor bijzonder posten) 57,4 72,2 -20,5% Vaste personele bezetting ultimo (fte) 2.904 3.304 -400


1





Het jaar 2009 heeft bij Wegener in het teken gestaan van een structurele verandering van de organisatie. Onder de naam "Delta" is een reorganisatie doorgevoerd met als doel te komen tot een flexibele, meer op variabele kosten gebaseerde organisatie met een structureel lager kostenniveau. De nieuwe organisatie is tevens in staat te komen tot een kwaliteitsimpuls en schept de voorwaarden om zich crossmediaal te kunnen ontwikkelen. Het Delta programma heeft erin geresulteerd dat alle uitgeefactiviteiten (dagbladen, huis-aan-huis kranten en online diensten) en de daarbij behorende ondersteunende diensten zijn ondergebracht in één nieuwe uitgeverij: Wegener Media BV.
De ondersteunende en stafdiensten werden daarbij per functioneel gebied volledig geïntegreerd.
Dit Delta programma werd in 2009 vrijwel geheel afgerond. Een grote prestatie aangezien de lopende business onder moeilijke omstandigheden gewoon doorging. Wegener is mede hierdoor beter toegerust voor een crossmediale toekomst.

Wegener heeft evenwel niet alleen aandacht gehad voor reorganisaties en kostenbesparende maatregelen. In 2009 zijn vele nieuwe initiatieven ontplooid en innovaties geïntroduceerd of voorbereid. Niet alleen op het gebied van online activiteiten, maar ook in gedrukte producten. Zo zijn nieuwe weekkranten ontwikkeld voor Rotterdam en Limburg, stadsmagazines voor Eindhoven en Nijmegen/Arnhem geïntroduceerd en werd samenwerking met andere huis-aan-huiskrant uitgevers aangegaan. Opvallende online initiatieven waren de introductie van twee (door de wereld kranten marketing organisatie INMA bekroond met een INMA-Award) hyper lokale websites voor nieuwbouwwijken in Apeldoorn en Zwolle, de opzet van de "internetrechter.nl", de website "allesoverdegriep.nl" (met informatie over de Mexicaanse griep), de "opendagenkalender.nl" voor scholen en "lekkerpuzzelen.nl" (website voor puzzelliefhebbers).

Begin februari 2009 heeft Wegener de verkoop van zijn belang van 49% in Deutsche Post Selekt Mail Nederland CV, actief in de bezorging van geadresseerde post, aan Deutsche Post International BV afgerond.
De door Deutsche Post betaalde prijs bedroeg EUR 4 miljoen.

Halverwege het jaar 2009 kondigden Koninklijke Wegener NV en LMG Netherlands I BV aan een fusie te overwegen. Daarmee zouden de beide Mecom-bedrijven in Nederland tot één divisie samensmelten. Op 11 november 2009 werd bekend gemaakt dat deze fusie op grond van fiscale overwegingen is uitgesteld. In een reactie op dit besluit tot uitstel heeft Governance for Owners, voor 13,28% aandeelhouder van Koninklijke Wegener NV, de Ondernemingskamer geïnformeerd dat de noodzaak voor het treffen van de eerder gevraagde voorlopige voorzieningen en de urgentie voor behandeling van een enquête verzoek daarmee vooralsnog weggenomen zijn.

Eind juli 2009 werden de transacties met PCM Uitgevers afgerond. Wegener heeft daarmee haar 37%-aandeel in AD NieuwsMedia, alsmede de drukkerij in Den Haag verkocht en PCM Lokale Media (PLM), een huis-aan-huiskrantenuitgeverij in Rotterdam en omgeving, gekocht. De afronding van de transactie betreffende PCM Lokale Media BV heeft per 15 juli 2009 plaatsgevonden. De transactie betreffende AD NieuwsMedia BV en de drukkerij in Den Haag is op 31 juli 2009 afgerond. Met de verkoop is per saldo een netto boekwinst van circa EUR 1 miljoen gerealiseerd. De verkoop had een positief effect op de schuldpositie en leidde nauwelijks tot een effect op het bedrijfsresultaat.


2





Wegener versterkt met de aankoop van PLM haar positie in de mediamarkt in de Randstad, het economisch meest belangrijke gebied van Nederland. Eveneens een versterking in datzelfde gebied vormde de samenwerking met Dagblad De Pers, de gratis verspreide kwaliteitskrant. Wegener verzorgt hiervoor advertentieverkoop, distributie, drukken en back office activiteiten, terwijl ook redactionele samenwerking mogelijk is. De onlangs gepresenteerde Maasstad Pers, een kwaliteitshuis-aan-huiskrant in Rotterdam en omgeving, is daarvan het eerste resultaat. De samenwerking met De Pers houdt verder in dat Wegener beslissingsbevoegdheid heeft ten aanzien van de oplage en editionering van De Pers. Voor dit uitgavenrecht is Wegener een prijs overeengekomen van EUR 16 miljoen.

In september 2009 startte de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een onderzoek naar een vermeende overtreding van de voorwaarde die de NMa had opgelegd bij de goedkeuring van de koop van de VNU Dagbladen door Wegener in 2000, inzake het onafhankelijk van elkaar in de markt houden van de titels PZC en BN/DeStem in Zeeuws- Vlaanderen. Aan het eind van het verslagjaar was het onderzoek nog niet afgerond. Naar verwachting zal de NMa in het eerste kwartaal van 2010 haar rapport uitbrengen.

Eind 2009 werd overeenstemming bereikt met het Pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven (PGB) inzake de aansluiting van Wegener bij dit fonds alsmede de overgang per
1 januari 2010 van het Algemeen Pensioenfonds Wegener (APW) naar PGB. De aanleiding voor deze stap is de overtuiging dat op termijn de belangen van de deelnemers van het APW beter zijn gediend in een groter pensioenfonds als het PGB. Daarbij speelde de toenemende professionalisering van het pensioen- en vermogensbeheer en de sterkere financiële positie van het PGB met het oog op toekomstige toeslagverlening een rol in de besluitvorming. Het PGB vraagt voor de uitvoering van de Wegener pensioenregeling een lagere premie dan bij APW het geval was. Deze premieruimte wordt aangewend voor financiering van nieuwe pensioentoezeggingen aan bepaalde groepen van (oud) werknemers die een reparatie inhouden van in het verleden niet toegekende backservice verplichtingen (zogeheten "moratorium tekort"). Op grond van deze toezeggingen is ultimo 2009 voor het werkgeversdeel een voorziening getroffen van EUR 25,4 miljoen (in de winst- en verliesrekening als bijzondere last in de personeelskosten gepresenteerd). De uitgaande kasstromen voor pensioenpremies blijven per saldo ongewijzigd. Ter verrekening van het verschil in dekkingsgraad tussen het APW en PGB op het moment van de overgang heeft Wegener voorts een eenmalige bijdrage gedaan van EUR 1,5 miljoen, welke eveneens als bijzondere last is aangemerkt.

Activiteiten
Dagbladen
De advertentieomzet in de regionale dagbladen van Wegener is in 2009 met 24% gedaald ten opzichte van 2008. Voor het grootste deel is deze daling veroorzaakt door de vermindering van het aantal personeelsadvertenties, waarvan de omzet met 53% daalde. Echter ook de advertentieomzet uit de segmenten financiële diensten en automotive stonden door de crisis onder zware druk. Bij de Wegener dagbladen vond over het gehele jaar 2009 een daling van de gemiddelde betaalde oplage van 2% plaats. Door prijsindexatie en een andere verhouding tussen de verschillende typen abonnementen kwam de omzet uit oplage 0,3% hoger uit dan in het voorgaande jaar.

De dagbladen hebben zich in 2009 met versterkte inzet gericht op het ontwikkelen van nieuwe omzetstromen. De zeven nieuwssites wisten het aantal unieke bezoekers per maand flink te verhogen en ook werden specifieke webshops voor wijn, gezondheid en living ingericht.

In totaal daalde de omzet bij Wegener NieuwsMedia in 2009 met 11%.


3





Het verantwoordelijk management van de zeven Wegener dagbladen reageerde alert op de sterk verslechterende economische omstandigheden. In alle kostencategorieën werden substantiële besparingen bereikt. Als gevolg van in gang gezette reorganisaties en een stringent vacaturebeleid werd de personele bezetting flink verminderd. Als onderdeel van deze kostenreducties werd in mei 2009 het convenant tussen Wegener en de vakbond voor journalisten (NVJ) betreffende onder andere het handhaven van het aantal formatieplaatsen op de redacties van de dagbladen, deels en tijdelijk, tot nieuwe afspraken zijn gemaakt, buiten werking gesteld.

Eind 2009 maakte Wegener bekend haar deelname in Nationale Regiopers CV (NRp) per eind 2010 te zullen beëindigen. De NRp is de verkooporganisatie van uitgevers van regionale dagbladen ten behoeve van landelijke adverteerders. De NRp is in 1998 door de gezamenlijke uitgevers van regionale dagbladen opgericht. Wegener neemt deze stap om haar crossmediale ambities op de landelijke adverteerdersmarkt beter te kunnen verwezenlijken. Wegener zal de verkoop van landelijke advertenties voor haar regionale dagbladen en websites integreren in de reeds bestaande afdeling Nationale Verkoop & Marketing van Wegener Huis-aan-huisMedia te Houten.

Huis-aan-huiskranten
De huis-aan-huiskranten van Wegener (WHM) hebben voor het eerst sedert jaren te maken gekregen met een omzetdaling. De advertentieomzet stond door de economische crisis behoorlijk onder druk en daalde met 15% tot EUR 151,4 miljoen.

In het verslagjaar heeft WHM grote stappen gezet in het realiseren van de doelstelling om te komen tot een landelijke dekking. Met de acquisitie van PLM, de samenwerking met diverse middelgrote uitgeverijen in Noord- en Zuid-Holland, de acquisitie van enkele kleine uitgeverijen in het noorden van het land en de introductie van de Weekkrant in Limburg (begin 2010) heeft Wegener met de huis-aan-huiskranten vrijwel een landelijke dekking bereikt. De positie op de nationale adverteerdersmarkt is daarmee verder versterkt.

Omdat de advertentieomzet in het verslagjaar flink daalde, werd door het management van WHM begin 2009 direct en adequaat gereageerd door kostenbesparende maatregelen te nemen, welke gedurende het gehele jaar van kracht zijn geweest.

In totaal daalde de omzet bij de huis-aan-huiskranten in 2009 met 14%.

Digitaal
De nieuwssites trokken aanzienlijk meer bezoekers. Het aantal unieke bezoekers per maand (bron: STIR) was in 2009 gemiddeld 32% hoger dan in 2008. Daarnaast is de prestatie van AutoTrack.nl opvallend. AutoTrack wist in 2009, ondanks het feit dat de automarkt zwaar werd getroffen door de crisis, de omzet te vergroten. Voor JobTrack, de vacature site, gold dat de economische crisis zware druk zette op de omzet. Het aantal vacatureplaatsingen daalde, echter beduidend minder dan het aantal personeelsadvertenties in de gedrukte kranten. Zowel ReisRadar als de start-up SpotAJob werden in 2009 gestaakt.

Door druk op de online-advertentieomzet (bannering) en minder omzet uit personeelsadvertenties bij JobTrack, is de totale internetomzet in 2009 met 16% gedaald ten opzichte van 2008; de omzet uit internetproducten over 2009 bedroeg in totaal EUR 18,2 miljoen.


4





Drukkerijen
Het te drukken volume van Wegener NieuwsDruk (WND) stond in het verslagjaar onder druk. Enerzijds daalde het volume van reguliere uitgaven van zowel interne als externe klanten door minder redactionele en advertentie pagina's en lagere oplages. Anderzijds was sprake van uitgaven die uit de markt genomen werden (specials e.d.) of op internet voortgezet werden. Ook leidde de verkoop van AD NieuwsMedia en de drukkerij in Den Haag tot een aanzienlijke vermindering van de externe drukomzet. Immers, 63% van de drukorder voor AD betrof externe omzet.
De externe omzet daalde hierdoor in totaal met 22%.

Ter vervanging en aanpassing (reductie) van haar perscapaciteit heeft WND in het verslagjaar het project van vernieuwing van de productiecapaciteit in Best nagenoeg voltooid. Drie moderne persen en verpakkingslijnen zijn operationeel. Hierdoor kon eind 2008 reeds de drukkerij in Breda gesloten worden en daarnaast kwam er voldoende productiecapaciteit in Apeldoorn vrij om de drukkerij in Nijmegen eind juni 2009 te sluiten. Zoals vermeld werd de drukkerij in Den Haag als onderdeel van de totale transactie rondom AD NieuwsMedia aan PCM Uitgevers (thans de Persgroep Nederland) verkocht. Wegener beschikt nu over drie goed op de krantenproductie toegeruste drukkerijen (Best, Apeldoorn en Enschede).

Ook wordt er intensief samengewerkt met de krantendrukkerij in Heerlen (eveneens onderdeel van Mecom) en wordt als uitvloeisel van de verkoop van de drukkerij in Den Haag een aanzienlijk pakket huis-aan-huiskranten voor het drukken uitbesteed aan de Persgroep Nederland.

Door beperking van de capaciteitskosten en aanvullende kostenbesparende maatregelen kon ondanks de omzetdaling, het bedrijfsresultaat van Wegener NieuwsDruk op niveau blijven.

AD NieuwsMedia
De verkoop van het 37%-aandeel in AD NieuwsMedia vond per eind juli 2009 plaats. In de periode tot verkoop, had AD NieuwsMedia eveneens te kampen met de economische crisis. De advertentieomzet daalde in de eerste zeven maanden van 2009 met meer dan 30% ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Daarentegen is de oplageomzet gestegen. Dit is geheel te danken aan de prijsverhoging aan het begin van het jaar. De betaalde oplage van het AD stond nog steeds onder druk en daalde met 3,8%. Al met al heeft AD NieuwsMedia in de eerste zeven maanden van 2009 niet kunnen bijdragen aan het bedrijfsresultaat van Wegener.

Financieel
De geconsolideerde jaarrekening 2009 is opgesteld op basis van IFRS en in overeenstemming met de Nederlandse wet- en regelgeving. Daarbij is gebruik gemaakt van de wettelijke mogelijkheid om voor de vennootschappelijke jaarrekening dezelfde grondslagen toe te passen als in de geconsolideerde jaarrekening. De jaarrekening is voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring.

In de toelichting op de jaarcijfers wordt informatie verstrekt over de bijzondere posten in de winst-en-verliesrekening. De bijzondere posten betreffen de boekwinst op de verkoop van AD NieuwsMedia en de drukkerij in Den Haag, reorganisatiekosten (afvloeiing personeel en leegstandsvoorzieningen), eenmalige pensioenlasten (kosten financiering "moratorium tekort" en eenmalige verrekening bij overgang naar het PGB voor het verschil in dekkingsgraad), een afboeking van vooruitbetaalde financieringskosten en de belastingeffecten op de hiervoor genoemde posten.


5





Op de uitstaande cumulatief financieringspreferente aandelen zal over 2009 een dividend worden uitgekeerd van EUR 1,6 miljoen. In 2009 is een zelfde bedrag over 2008 uitgekeerd. Alle uitstaande financieringspreferente aandelen, voor zover niet gehouden door Wegener zelf, zijn in handen van Mecom.

Investeringen
In 2009 bedroegen de investeringen EUR 32 miljoen, waarvan in materiële vaste activa EUR 13 miljoen. De afname van de investeringen in 2009 (t.o.v. 2008) heeft voor het grootste deel betrekking op de afronding van de investeringen in de nieuwe drukkerij (gebouwen en persen) in Best. De investeringen in immateriële activa (EUR 19 miljoen) betroffen voornamelijk de activering van het uitgavenrecht inzake de oplage van Dagblad De Pers.

Financiering
De financiering van Wegener door banken maakt onderdeel uit van een financieringsarrangement dat voor de gehele Mecom groep in 2007 is afgesloten. In 2009 zijn met de betrokken banken binnen het bestaande financieringsarrangement nieuwe afspraken gemaakt, als gevolg waarvan er meer ruimte is gekomen in de voorwaarden. Bijna alle Mecom groepsmaatschappijen (ook Wegener) staan garant voor de schulden uit hoofde van deze groepsfaciliteit. Elke groepsmaatschappij staat garant voor het geheel.

De netto rentedragende schuld van Wegener bedraagt ultimo 2009 EUR 117,0 miljoen (ultimo 2008: EUR 150,5 miljoen).
Op 31 december 2009 bedroeg de totale schuld van de Mecom groep uit hoofde van genoemd financieringsarrangement EUR 437,1 miljoen (eind 2008: EUR 739,8 miljoen).

Jaarrekening 2009
De in dit persbericht opgenomen cijfers zijn afkomstig uit de jaarrekening 2009 van Koninklijke Wegener NV zoals deze op 15 maart 2010 is opgemaakt. Dit persbericht bevat niet de volledige jaarrekening. De jaarrekening is per vandaag openbaar gemaakt, maar is nog niet door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders vastgesteld. Het jaarverslag 2009 zal te zijner tijd ook op de website www.wegener.nl worden gepubliceerd.

Vooruitzichten 2010
In verband met de huidige economische situatie, is het thans niet mogelijk een concrete voorspelling te doen over met name de advertentieomzet en daarmee het resultaat van de onderneming in het jaar 2010. Verschillende signalen indiceren een licht herstel van de economie, doch dit lijkt nog zeer broos en zal zijn weerslag nog niet direct vinden in de omzet van Wegener in 2010. Anderzijds zal sprake zijn van lagere kosten, mede als gevolg van doorgevoerde reorganisaties en lagere papierkosten.

De investeringen zullen in 2010 circa EUR 17 miljoen bedragen, hetgeen fors lager is dan voorgaande jaren, met name doordat het project van vernieuwing van drukpersen in Best nagenoeg is afgerond.

De gemiddelde personeelsbezetting zal in 2010 nog dalen, vooral als gevolg van in de loop van 2009 doorgevoerde reorganisaties.

De netto schuldpositie is uiteraard afhankelijk van de resultaatontwikkeling. Het niveau van de netto schuldpositie ultimo 2010 wordt daarnaast mede bepaald door het hiervoor genoemde investeringsniveau. Voorts zal in 2010 naar verwachting EUR 24 miljoen betaald worden aan reorganisatiekosten (welke in mindering komen op de ultimo 2009 getroffen voorziening ter zake). Er worden in 2010 geen wijzigingen verwacht in het ultimo 2009 bestaande financieringsarrangement.

6





Algemene Vergadering van Aandeelhouders
De Algemene Vergadering van Aandeelhouders wordt gehouden op dinsdag 18 mei aanstaande te Apeldoorn. Op die vergadering zal worden voorgesteld om geen dividend op (certificaten van) gewone aandelen uit te keren.

Apeldoorn, 17 maart 2010

Raad van Bestuur
Koninklijke Wegener NV


7




Informatie over samenstelling opbrengsten en bedrijfsresultaat

(in miljoenen euro's) mutatie 2009 2008 in %

Advertenties dagbladen 126,6 165,4 -23,5 Advertenties AD NieuwsMedia (37%) 10,7 25,9 -58,7 Advertenties huis-aan-huiskranten 151,4 177,4 -14,7 Abonnementen dagbladen 203,2 202,5 0,3 Abonnementen AD NieuwsMedia (37%) 22,9 37,9 -39,6 Grafische producten 34,8 44,7 -22,1 Internetproducten 18,2 21,7 -16,1 Overige omzet krantenactiviteiten 18,5 17,8 3,9 Opbrengsten 586,3 693,3 -15,4

Bedrijfsresultaat voor bijzondere posten 57,3 76,1 -24,7 Marge % 9,7 10,9

AD NieuwsMedia BV is proportioneel geconsolideerd tot en met 31 juli 2009.

Personeelsadvertenties worden veelal in een combinatie van print en online verkocht. In 2009 is de wijze van toerekening naar beide omzetcategorieën aangepast. Naar aanleiding van deze wijziging zijn ook de vergelijkende cijfers over 2008 ter zake aangepast.


8





Geconsolideerde balans

Per 31 december, voor voorgestelde winstverdeling
(in duizenden euro's) 2009 2008

ACTIVA

Vaste activa
Immateriële vaste activa 523.105 540.645 Materiële vaste activa 88.608 119.491 Investeringen in geassocieerde deelnemingen 4.561 4.465 Uitgestelde belastingvorderingen 10.837 9.656 Overige financiële vaste activa 11.148 2.935 638.259 677.192

Vlottende activa
Voorraden 2.219 5.209 Vorderingen op groepsmaatschappijen 922 3.875 Vorderingen 54.622 70.157 Geldmiddelen en kasequivalenten 3.500 31.117 61.263 110.358

699.522 787.550

PASSIVA

Totaal eigen vermogen
Eigen vermogen toe te rekenen aan aandeelhouders
van Koninklijke Wegener NV 311.704 306.173 Minderheidsbelangen - 5 311.704 306.178

Langlopende verplichtingen
Pensioenverplichtingen 33.010 18.924 Uitgestelde belastingverplichtingen - 8.867 Voorzieningen 33.179 42.862 Rentedragende leningen 112.780 14.241 Renteswaps 1.255 1.002 180.224 85.896

Kortlopende verplichtingen
Pensioenverplichtingen 6.275 5.486 Voorzieningen 24.444 35.206 Rentedragende leningen 7.737 167.326 Renteswaps 1.447 546 Schulden aan groepsmaatschappijen 2.816 663 Schulden aan leveranciers 25.253 38.684 Vooruitontvangen abonnementsgelden 52.996 60.033 Overige kortlopende schulden 86.626 87.532 207.594 395.476

699.522 787.550
9





Geconsolideerde winst-en-verliesrekening

(in duizenden euro's) jaar- exclusief jaar- rekening bijzondere posten rekening 2009 2009 2008 2008

Opbrengsten 586.334 586.334 693.288 693.288 Overige baten 910 - - 3.973 Opbrengsten en overige baten 587.244 586.334 693.288 697.261 Kosten van grond- en hulpstoffen 55.591 55.591 68.992 68.992 Kosten uitbesteed werk en andere externe kosten 140.756 140.756 158.906 158.906 Personeelskosten 250.868 215.176 240.998 287.893 Afschrijvingen op immateriële vaste activa 5.499 5.499 5.581 5.581 Afschrijvingen op materiële vaste activa 15.292 15.292 19.145 19.145 Bijzondere waardevermindering goodwill - - - 788 Overige bedrijfskosten 101.006 96.692 123.564 128.414 Totale lasten 569.012 529.006 617.186 669.719 Bedrijfsresultaat 18.232 57.328 76.102 27.542 Aandeel in resultaat geassocieerde
deelnemingen 698 698 1.966 1.966 Financieringsopbrengsten 755 755 925 925 Financieringslasten -13.907 -13.340 -14.017 -14.017 Financiële baten en lasten -12.454 -11.887 -11.126 -11.126 Winst voor belastingen 5.778 45.441 64.976 16.416

Belastingen 2.075 -12.832 -18.311 -5.116

Winst 7.853 32.609 46.665 11.300 Toe te rekenen aan:

- aandeelhouders Koninklijke Wegener NV 7.853 32.609 46.713 11.348
- minderheidsbelangen - - -48 -48 7.853 32.609 46.665 11.300 Winst per aandeel (in euro's)

- gewone winst per aandeel toe te rekenen
aan houders van gewone aandelen
Koninklijke Wegener NV 0,14 0,69 1,00 0,22


10





Geconsolideerd overzicht van gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten (in duizenden euro's)

2009 2008

Winst over de periode 7.853 11.300

Waardeveranderingen van effectief dekkende renteswaps -1.013 -3.917 Belastingen 258 999
-755 -2.918

Totaal gerealiseerde en niet-gerealiseerde resultaten 7.098 8.382

Toe te rekenen aan:

- aandeelhouders Koninklijke Wegener NV 7.098 8.430
- minderheidsbelangen - -48 7.098 8.382


11





Geconsolideerd overzicht van mutaties in het eigen vermogen

Eigen vermogen toe te rekenen aan aandeelhouders van 2009 Koninklijke Wegener NV Reserve Geplaatst kas- Inge- Minder- Totaal aandelen- stroom- houden Resultaat heids- eigen kapitaal Agio dekking winsten boekjaar Totaal belangen vermogen

Stand per 1 januari 2009 14.763 167.458 -1.334 113.938 11.348 306.173 5 306.178 Totaal gerealiseerde en niet-
gerealiseerde resultaten -755 7.853 7.098 7.098 Verwerking resultaat vorig
boekjaar 11.348 -11.348 - - Uitgekeerd dividend over 2008 op
cumulatief financieringspreferente
aandelen -1.567 -1.567 -1.567 In verband met afgestoten
groepsmaatschappijen - -5 -5 Stand per 31 december 2009 14.763 167.458 -2.089 123.719 7.853 311.704 - 311.704

Dit betreft:

- gewone aandelen 13.503 139.317 -2.089 123.719 6.286 280.736
- cumulatief financierings-
preferente aandelen 1.260 28.141 1.567 30.968 Stand per 31 december 2009 14.763 167.458 -2.089 123.719 7.853 311.704


12





Eigen vermogen toe te rekenen aan aandeelhouders van 2008 Koninklijke Wegener NV Reserve Geplaatst kas- Inge- Minder- Totaal aandelen- stroom- houden Resultaat heids- eigen kapitaal Agio dekking winsten boekjaar Totaal belangen vermogen

Stand per 1 januari 2008 14.763 167.458 1.584 83.013 32.492 299.310 16 299.326 Totaal gerealiseerde en niet-
gerealiseerde resultaten -2.918 11.348 8.430 -48 8.382 Verwerking resultaat vorig
boekjaar 32.492 -32.492 - - Uitgekeerd dividend over
2007 op cumulatief
financieringspreferente
aandelen -1.567 -1.567 -1.567 In verband met afgestoten
groepsmaatschappijen - 37 37 Stand per 31 december 2008 14.763 167.458 -1.334 113.938 11.348 306.173 5 306.178

Dit betreft:

- gewone aandelen 13.503 139.317 -1.334 113.938 9.781 275.205
- cumulatief financierings-
preferente aandelen 1.260 28.141 1.567 30.968 Stand per 31 december 2008 14.763 167.458 -1.334 113.938 11.348 306.173


13





Geconsolideerd kasstroomoverzicht

(in duizenden euro's) 2009 2008

Kasstroom uit operationele activiteiten
Opbrengsten en overige baten 587.244 697.261 Totale lasten 569.012 669.719 Bedrijfsresultaat 18.232 27.542 Aanpassingen voor:

- boekresultaten / waardemutatie vaste activa -910 -3.973
- afschrijvingen op immateriële vaste activa 5.499 5.581
- afschrijvingen op materiële vaste activa 15.292 19.145
- bijzondere waardevermindering goodwill - 788
- mutatie werkkapitaal 4.622 -46
- toevoegingen aan voorzieningen 38.092 43.638 Onttrekkingen aan voorzieningen -39.671 -32.188 Kasstroom uit bedrijfsoperaties 41.156 60.487

Ontvangen dividend van geassocieerde deelnemingen 994 496 Ontvangen financieringsopbrengsten 328 867 Betaalde financieringslasten -9.960 -10.540 Ontvangen belastingen - 1.731 Kasstroom uit operationele activiteiten 32.518 53.041

Kasstroom uit investeringsactiviteiten
Verworven groepsmaatschappijen 862 -117 Vervreemde groepsmaatschappijen 3.973 50 Opbrengsten uit verkoop van AD NieuwsMedia BV en
activa/passiva van Wegener NieuwsDruk West 14.543 - Stortingen in geassocieerde deelnemingen -392 -172 Investeringen immateriële vaste activa -9.819 -6.715 Investeringen materiële vaste activa -16.767 -30.208 Desinvesteringen materiële vaste activa 208 138 Kasstroom uit investeringsactiviteiten -7.392 -37.024

Kasstroom uit financieringsactiviteiten
Lagere aanwending kredietfaciliteit rentedragende leningen -51.176 -15.831 Uitgekeerd dividend Koninklijke Wegener NV op cumulatief financieringspreferente aandelen -1.567 -1.567 Kasstroom uit financieringsactiviteiten -52.743 -17.398

Netto kasstroom -27.617 -1.381

Stand per 1 januari 31.117 32.498

Stand per 31 december 3.500 31.117


14






---- --