Philips

Scheper Ziekenhuis Emmen: hartpatiënten gaan zelf controles uitvoeren met zorg op afstand via Philips Motiva

Emmen, Nederland - Het Scheper Ziekenhuis in Emmen gaat hartfalenpatiënten in de regio zorg op afstand aanbieden. Met Philips Motiva kan de patiënt dagelijks thuis zelf controles uitvoeren, waaronder gewicht, hartslag- en bloeddrukmeting. De waarden worden via breedband verstuurd naar het ziekenhuis en worden daar direct beoordeeld door het zorgteam van de hartfalenpolikliniek. Hiervoor hoeft de patiënt dan niet meer naar het ziekenhuis te komen.

Motiva is een aanvulling op de zorg en behandeling die patiënten in het ziekenhuis krijgen. De hartfalenverpleegkundige kan op afstand eerder ingrijpen als de resultaten een verslechtering laten zien en de medicatie van de patiënt eventueel bijstellen. Het blijft mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de hartfalenverpleegkundige.

Telezorg: meten én leren
De toepassing bestaat uit een meetkastje dat wordt aangesloten op de televisie bij de patiënt thuis. Een computer is niet nodig. Op het meetkastje zijn draadloos een bloeddrukmeter en weegschaal aangesloten. De patiënt kan via een speciaal televisiekanaal zijn eigen meetgegevens inzien. Hij krijgt via Philips Motiva meer kennis over zijn eigen gezondheid en hoeft minder vaak naar het ziekenhuis te komen voor controles. De gegevens kunnen ook fungeren als stimulans voor een gezondere leefstijl. Via het persoonlijk tv- kanaal ontvangt de patiënt bovendien persoonlijke berichten en begeleiding van het zorgteam en (video)informatie over chronisch hartfalen, gezonde voeding en beweging. Bijkomend voordeel is dat bewaking op afstand een rustgevende gedachte is voor zowel patiënt als mantelverzorger.

Het Scheperziekenhuis is daarmee een van de eerste ziekenhuizen die samen met zorgverzekeraar Achmea en Philips probeert te anticiperen op de te verwachten groei van hartfalenpatiënten in Nederland. Motiva biedt een uitstekende mogelijkheid om een grote groep patiënten op afstand te controleren zonder daarbij het directe contact te verliezen.

Met name in onze regio is de prevalentie voor hartfalen hoog en is een dergelijke ondersteuning in het monitoren van deze groep een goede aanvulling.
Het Motiva systeem is sinds januari operationeel en momenteel volop in bedrijf.
De eerste ervaringen zijn hoopgevend. Vooralsnog zal het op projectbasis gedurende 2 jaar worden toegepast.

In eerste instantie is de toepassing alleen beschikbaar voor mensen met een zorgpolis bij een van de zorglabels van Achmea Zorg. De zorgverzekeraar heeft de dienst in haar basispakket opgenomen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: