Greenpeace: KitKat bedreigt bestaan orang-oetan

17/03/2010 09:05

St. Greenpeace Nederland

's Werelds grootste voedingsconcern Nestlé, bekend van KitKat, is mede verantwoordelijk voor de vernietiging van Indonesisch oerbos. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace. Nestlé gebruikt palmolie van het Indonesische bedrijf Sinar Mas. Greenpeace voert al jaren campagne tegen het palmoliebedrijf, dat stelselmatig oerbossen kapt voor de aanleg van palmolieplantages. De boskap voor palmolieplantages is de doodsteek voor de ernstig bedreigde orang-oetan. Het rapport van Greenpeace met bewijs dat Sinar Mas oerbos kapt voor de plantages verschijnt vandaag.

Palmolie is een plantaardige olie die voorkomt in tweederde van alle producten in de supermarkt, onder meer in KitKat. Greenpeace is niet tegen de productie en het gebruik van palmolie, maar wil een stop op de kap van oerbossen voor de aanleg van plantages. Michiel van Geelen, campagneleider bossen bij Greenpeace: "We hebben Nestlé meerdere malen tevergeefs gevraagd hun banden met Sinar Mas te verbreken. "Door zaken te doen met Sinar Mas versnelt Nestlé het uitsterven van de orang-oetan." Het Brits-Nederlandse Unilever gaf het goede voorbeeld en heeft vorig jaar wél het contract met Sinar Mas opgezegd.

Volgens de Verenigde Naties zal 98 procent van de orang-oetanleefgebieden binnen twaalf jaar zijn verwoest, als er geen maatregelen worden genomen. De oprukkende palmolieplantages zijn de belangrijkste bedreiging van de mensapen. Alleen al in 2006 vonden zestienhonderd orang-oetans de dood door de kaalkap van hun leefomgeving en confrontaties met plantagemedewerkers.

Greenpeace zet wereldwijd honderdduizenden cyberactivisten in om Nestlé onder druk te zetten. Ze zullen Nestlé oproepen alle directe en indirecte contracten met Sinar Mas op te zeggen. Ook vragen ze het voedingsconcern zich in te zetten voor een volledige stop op ontbossing voor palmolie. Verder wordt de campagne gesteund door de online lancering van een internationale Greenpeace webfilm over KitKat.





http://www.greenpeace.nl/kitkat