Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Schriftelijke vragen statenfractie PvdA Noord-Holland: Vraagtekens bij Action en Vomar Zwaagdijk-Oost

De PvdA in Provinciale Staten van Noord-Holland keert zich tegen de vestiging van een Action winkel en een Vomar supermarkt in Zwaagdijk-Oost, gemeente Wervershoof. De PvdA vindt beide winkels op deze plek ruimtelijk niet acceptabel en een bedreiging voor de stedelijke winkelcentra. PvdA-statenlid Ed Wagemaker heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

De gemeente wil in Zwaagdijk-Oost een grote Action winkel en een Vomar supermarkt toestaan. De beoogde locatie bevindt zich midden in het landelijk gebied. Op dit moment bevindt zich hier al een Mammoet Woongigant. Volgens de directeur van Mammoet Woongigant, dhr. Leo Entius, zal het niet blijven bij een Action en een Vomarvestiging. Hij denkt tevens aan "een drogist of een Marskramer, winkels die passen bij een supermarkt", aldus het Noord-Hollands Dagblad. Het huidige parkeerterrein wordt vergroot met 150 parkeerplekken.

De PvdA maakt zich zorgen over de trend dat er buiten de steden steeds vaker shopping malls en weidewinkels worden gebouwd. Deze shopping malls vormen vaak een bedreiging voor bestaande winkelgebieden in de binnensteden. Ook in de provinciale detailhandelsnota is vastgelegd dat weidewinkels geweerd moeten worden.

PvdA-statenlid Ed Wagemaker: "Om de leefbaarheid en werkgelegenheid in de binnensteden op peil te houden is het van groot belang dat de winkels daar kunnen voortbestaan. Een trek van winkels naar de randen van de steden of zelfs naar het landelijk gebied is wat ons betreft een ongewenste ontwikkeling. Dit vormt niet alleen een aantasting van het landschap, maar gaat ook ten koste van de leefbaarheid en de stedelijke economie".


*** EINDE PERSBERICHT ***

Noot voor redacties