Ingezonden persbericht



- persbericht -

Kinderen met handicap sporten met hun sportheld tijdens Johan Cruyff Foundation Rolstoelsportdag

Gouden rolstoel uitgereikt voor beste initiatief voor de gehandicaptensport

Amsterdam, 17 maart 2010 - Tijdens de Johan Cruyff Foundation Rolstoeldag in Sporthallen Zuid te Amsterdam sportten ruim 150 kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap samen met vele toppers uit de gehandicaptensport, zoals Esther Vergeer, Robin Ammerlaan, het Nationaal Rolstoelbasketbalteam en het E-hockeyteam. Jan Verlaat van mytylschool de Regenboog in Haarlem ontving De Gouden Rolstoel, de jaarlijkse prijs voor het beste initiatief voor de gehandicaptensport, uit handen van rolstoeltennisser Robin Ammerlaan. Hij kreeg de onderscheiding omdat hij al meer dan tien jaar kinderen van Mytylschool de Regenboog in Haarlem overal naar toe rijdt, zodat ze kunnen sporten. Ook werden er tien elektronische rolstoelen uitgereikt aan de Stichting Orange & Wheels, ter waarde van E100.000,-.

De Johan Cruyff Foundation Rolstoelsportdag is een jaarlijks terugkerend evenement voor kinderen met een lichamelijk en/of verstandelijke beperking en wordt georganiseerd in samenwerking met Emcart Sport en Emcart Kid-tech. Ruim 150 kinderen namen deel aan drie verschillende sporten: rolstoeltennis, -hockey en -basketbal. Zij namen het niet alleen op tegen elkaar, maar konden eveneens sporten tegen hun sporthelden.

Carole Thate, directeur van de Johan Cruyff Foundation: "De Johan Cruyff Foundation geeft speciale aandacht aan kinderen met een beperking. De kinderen hebben tijdens deze Rolstoelsportdag weer laten zien dat juist voor hen sport en beweging van enorm belang is. Vandaag hebben zij kunnen ervaren dat zij, met de juiste voorzieningen, volledig mee kunnen doen."

Gouden Rolstoel
De Gouden Rolstoel wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die op de een of andere manier een positieve bijdrage hebben geleverd aan de rolstoelsport. Dit jaar is Jan Verlaat als winnaar gekozen door een jury van topsporters, waaronder Esther Vergeer, Robin Ammerlaan, Mustafa Korkmaz en Kamal Tahtahi. Jan Verlaat is al meer dan tien jaar chauffeur voor de kinderen van Mytylschool de Regenboog in Haarlem. Dankzij zijn toewijding kunnen de kinderen overal sporten. Ook was hij de initiatiefnemer van een eetfestijn waarbij alle chauffeurs hielpen om een pannenkoekenmaaltijd voor de kinderen te maken.

Uitreiking E-rolstoelen
Voor kinderen met een spierziekte, spasmen, en/of verschillende soorten dwarslaesies is elektrisch rolstoelhockey (E-Hockey) de enige sport waar zij aan kunnen deelnemen. Om optimaal binnen deze sport te presteren hebben zij een elektronische rolstoel, een E-stoel, nodig. De prijs van deze rolstoelen kan echter oplopen tot E10.000 en de stoel wordt vaak niet volledig vergoed. "Omdat de Cruyff Foundation vindt dat geen enkel kind buitenspel mag staan, zijn er tijdens de Rolstoelsportdag tien E-rolstoelen uitgereikt aan de Stichting Orange & Wheels. Deze stichting zet zich in voor mensen met een functiebeperking die hun favoriete sport, rolstoelhockey, willen beoefenen," vertelt Carole Thate.

Over de Johan Cruyff Foundation
De Johan Cruyff Foundation is in 1997 opgericht uit de wens van Johan Cruijff om kinderen aan het bewegen te krijgen. Sinds de start in 1997 is de Johan Cruyff Foundation uitgegroeid tot een organisatie die elke dag opnieuw, jeugd in beweging brengt en houdt. De Foundation doet dat door Cruyff Courts te realiseren (openbare trapveldjes waardoor kinderen hun speelruimte terugkrijgen), door sportprojecten voor kinderen met een handicap te ondersteunen en door het organiseren van unieke sportevenementen voor de jeugd. www.cruyff-foundation.org



Ingezonden persbericht