Stern Groep


Stern Groep boekt winst in 2009; voorzichtig optimistisch voor 2010

Stern Groep N.V., beursgenoteerde automotive groep, heeft het resultaat na belastingen over 2009 zien afnemen naar ⬠3,0 miljoen van ⬠4,4 miljoen over 2008. De winst per aandeel is voor 2009 uitgekomen op ⬠0,56 tegenover ⬠0,76 voor 2008. De financiële positie is verder verbeterd door balansverkorting en een positieve kasstroom van ⬠44 miljoen. Operatie Stormvogel is succesvol verlopen. De beoogde besparingen van ⬠20 miljoen zijn nagenoeg gerealiseerd.

Gang van zaken divisies
De netto omzet is in 2009 met ⬠104,0 miljoen afgenomen tot ⬠828,7 miljoen, een daling van 11,1% ten opzichte van 2008. Deze daling heeft zich vrijwel geheel voorgedaan bij SternDealers en is lager dan de landelijke tendens. De bruto marge op nieuwe personenautoâs en bedrijfsautoâs heeft, door het terugvallen van de vraag in 2009, weliswaar onder druk gestaan, maar heeft nog wel duidelijk bijgedragen aan het resultaat. De marge op gebruikte personenautoâs herstelde significant.
De gang van zaken bij SternDiensten is het gehele jaar bevredigend geweest, behalve bij de verhuuractiviteiten, die geconfronteerd werden met verslechterde marktomstandigheden.

Vooruitzichten
Na stabilisatie van de automotive markt in de tweede helft van 2009 is geleidelijk enig herstel opgetreden. Daarbij doet de personenautomarkt het duidelijk beter dan de markt voor lichte bedrijfswagens. De after sales en andere dienstverlening laten parallel aan de personenautomarkt per saldo enige groei zien. Stern Groep is niettemin van mening dat er in 2010 opnieuw behoedzaam te werk moet worden gegaan. Daarom is ook voor dit jaar Operatie Stormvogel doorgezet. Met deze additionele kostenbesparingen en de geplande verdere verbetering van de bedrijfsprocessen zal Stern Groep in 2010 een duidelijke operationele winst boeken en zal de gezonde financiële positie verder verbeteren.

Dividendvoorstel
In het kader van het behoud van de solide financiële positie en ruime liquiditeit wordt voorgesteld om het dividend over het boekjaar 2009 te passeren.

Download hier het volledige Jaarbericht 2009 Zie het origineel