De Nederlandse Bank

Krimp in directe investeringen door en in Nederland

Statistisch Nieuwsbericht

Datum 17 maart 2010

In het vierde kwartaal van 2009 was zowel sprake van desinvesteringen door Nederland in het buitenland als door buitenlandse investeerders in Nederland. In beide richtingen was in de directe investeringen een terugtrekkende beweging van kapitaal te zien. Dit blijkt uit betalingsbalanscijfers die vandaag door DNB worden gepubliceerd.

Nederlandse bedrijven trokken in het vierde kwartaal voor een bedrag van EUR 12,6 miljard terug uit het buitenland. Buitenlandse partijen op hun beurt verminderden de investeringsactiviteiten in Nederland met EUR 6,2 miljard. Vooral concernfinanciering liep het afgelopen kwartaal terug. Grensoverschrijdende aandelenbelangen, de andere component van directe investeringen, veranderden per saldo nauwelijks. Dit hing samen met geringere fusies en overnames. In het derde kwartaal waren in beide richtingen nog directe
investeringsactiviteiten zichtbaar. Ondanks de terugtrekking in het vierde kwartaal waren de in- en uitgaande directe investeringen over heel 2009 respectievelijk EUR 17,6 en 3,4 miljard. In 2008 bedroegen de uitgaande investeringen EUR 23 miljard. Aan de inkomende kant was toen sprake van desinvesteringen (EUR 7 miljard).

In de sfeer van de grensoverschrijdende aandelenbelangen viel een aantal transacties op. Van de Nederlandse bedrijven verminderden ING en Eureko hun buitenlandse activiteiten. ING rondde in december 2009 de verkoop van verzekerings- en private-bankingonderdelen in Australië en Nieuw-Zeeland af (EUR 1,1 miljard). ING heeft een belang van 51 procent in de beide onderdelen verkocht aan de Australische bank ANZ, in lijn met de aangekondigde afstoting van bedrijfsonderdelen in het kader van balansverkorting. Verzekeraar Eureko is in het vierde kwartaal met de Poolse overheid overeengekomen zich gedeeltelijk en stapsgewijs terug te trekken uit de Poolse branchegenoot PZU. Eureko hield al bijna tien jaar een belang van 33 procent aan in PZU, de grootste verzekeraar van Midden-Europa, dat het bedrijf op termijn had willen uitbreiden tot een meerderheidsbelang. Bij de buitenlandse investeringen in Nederland viel afgelopen kwartaal de verkoop van Super de Boer op. De supermarktketen werd in oktober voor ruim EUR 550 miljoen verkocht door de Franse aandeelhouder Casino, dat 57 procent in handen had, aan Nederlandse branchegenoot Jumbo. Daarnaast nam het belang van het Britse moederbedrijf Aviva plc in Delta Lloyd af, door de beursgang van de financiële dienstverlener in november 2009. Ongeveer veertig procent van de aandelen van Delta Lloyd is naar de beurs gebracht. De beursgang bracht ruim EUR 1 miljard op.

In het effectenverkeer was de omvang van de netto aan- en verkopen het afgelopen kwartaal minder omvangrijk dan in vorige kwartalen. Buitenlandse beleggers kochten voor EUR 8,1 miljard aan Nederlandse effecten, terwijl Nederlandse beleggers voor EUR 3,7 miljard aan buitenlandse waardepapieren verkochten. Opvallendste transactie in de Nederlandse aandelensfeer was een claimemissie van ING in december 2009, ter waarde van EUR 7,5 miljard. Een groot gedeelte van deze aandelen kwam in buitenlandse handen. ING betaalde met de opbrengst van de emissie een deel van de ontvangen overheidssteun terug, waardoor de overheidsschuld per saldo afnam. De staatsschuld in handen van niet-ingezetenen nam in het vierde kwartaal echter juist toe met EUR 5,5 miljard. Zij ontvingen aflossingen op Nederlands schatkistpapier voor een bedrag van EUR 5 miljard en hebben tegelijkertijd voor EUR 10,5 miljard staatsobligaties aangekocht. Ook Nederlandse beleggers hebben buitenlands kort papier van de hand gedaan (EUR 7 miljard), deels ten gunste van schuldpapier met een lange looptijd (EUR 1,9 miljard).