De Nederlandse Bank

DNB publiceert Kwartaalbericht maart 2010

Persbericht

Datum 17 maart 2010

Het Kwartaalbericht opent zoals gebruikelijk met rapportages over economische ontwikkelingen, prudentieel toezicht op de financiële sector en betalingsverkeer.

Daarnaast wordt extra aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
* De crisis spaart het huishoudboekje niet
* De implicaties van de financiële crisis voor monetair beleid
* Securitisatie van leningen kan balansherstructurering en kredietverlening ondersteunen

* Nieuwe perspectieven op de rol van het IMF
* Lessen uit de crisis voor betalings- en settlementsystemen

De crisis spaart het huishoudboekje niet

Huishoudens hebben grote verliezen op hun vermogen geleden door de financiële crisis, maar de schade voor hun inkomenspositie valt nog mee omdat de eerste klappen zijn opgevangen door het bedrijfsleven en de overheid. Maar toekomstige bedrijfsreorganisaties en overheidsbezuinigingen verhogen op korte termijn de druk op de inkomens en dit inkomensverlies zal deels permanent zijn. Om de schade voor huishoudens op de lange termijn te beperken, moet een oplopende structurele werkloosheid worden voorkomen door zoveel mogelijk kwetsbare groepen bij de arbeidsmarkt betrokken te houden. Aanvullend zijn structurele hervormingsmaatregelen nodig ter versterking van de groei, die toch al onder druk staat door de vergrijzing.

De implicaties van de financiële crisis voor monetair beleid

De afgelopen vijftien jaar zijn ruime monetaire verhoudingen gepaard gegaan met de opbouw van financiële onevenwichtigheden, terwijl de inflatie historisch laag was. Bovendien hebben buitengewone crisismaatregelen van centrale banken een forse economische neergang niet kunnen voorkomen, terwijl ze wel gepaard gaan met verstoringen. Deze inzichten verklaren mede waarom steeds meer economen en centrale bankiers van mening zijn dat financiële onevenwichtigheden een grotere rol zouden moeten spelen in de monetaire beleidsstrategie. Naast 'leaning-against-the-wind' kunnen ook macroprudentiële maatregelen een bijdrage leveren aan het handhaven van de macro-economische stabiliteit.

Securitisatie van leningen kan balansherstructurering en kredietverlening ondersteunen

In veel landen, waaronder Nederland, vergroten banken hun weerbaarheid tegen schokken. Zij streven naar stabielere financieringsbronnen, een minder risicovolle balans en een grotere kapitaalreserve. Dit herstructureringsproces kan gepaard gaan met een beperktere beschikbaarheid van nieuw krediet voor bedrijven en huishoudens, hetgeen zich vooral doet voelen als de vraag naar krediet weer gaat aantrekken. Securitisatie kan de negatieve bijeffecten van het herstructureringsproces verminderen. Noodzakelijk is dat nieuwe regelgeving een eind maakt aan de verkeerde prikkels en ondoorzichtigheid die voorafgaand aan de crisis tot een onverantwoorde toepassing van securitisatie leidden. Daarbij blijft het van belang dat banken op termijn geleidelijk hun kapitaalreserves structureel verhogen.

Nieuwe perspectieven op de rol van het IMF

Sterke groei van internationale kapitaalstromen heeft bijgedragen aan mondiale welvaart, maar maakt economieën en financiële sectoren ook kwetsbaar. Een aantal opkomende economieën heeft daarom aanzienlijke reserves opgebouwd, gedeeltelijk als beschermingsbuffer tegen abrupte kapitaaluitstroom. Het opbouwen en aanhouden van overmatige reserves is kostbaar. Dit geld wordt niet direct aangewend voor investeringen en kan bijdragen aan onevenwichtigheden. Het IMF beoogt met een financieringsverzekering een alternatief te bieden voor reserveopbouw en daarmee tevens bij te dragen aan financiële stabiliteit. Daarbij dient het IMF wel de aanpak van de onderliggende kwetsbaarheden en risico´s van mondiale onevenwichtigheden goed in het oog te blijven houden.

Lessen uit de crisis voor betalings- en settlementsystemen

Tijdens de financiële crisis zijn betalings- en settlementsystemen soepel blijven functioneren. Hierdoor werd voorkomen dat de crisis verergerde. Niettemin trekken autoriteiten uit het verloop van de crisis verschillende lessen om financiële infrastructuren in de toekomst nog schokbestendiger te maken. Tevens maakt de crisis duidelijk dat bepaalde risico´s bij marktpartijen kunnen worden verminderd door nieuwe infrastructuren op te richten.

Verder in dit Kwartaalbericht:

* Dekkingsgraad pensioenfondsen stabiel op 109%
* Opnieuw marginale verbetering resultaten Nederlandse banken

Einde persbericht.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (tel.nrs. 020-524 3100 en 06-524 96 961) en Herman Lutke Schipholt (tel.nrs. 020-524 2712 en 06-524 96 900).

Links


* DNB Kwartaalbericht

---