Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Werken met netwerken
Methoden voor het succesvol begeleiden van netwerken

Wageningen: 17, 18 maart en 23 april 2010

Cursusleider:
Dr.ir. Eelke Wielinga, Wageningen UR - LEI

Inleiding
Netwerken en het werken via netwerken is een nieuwe insteek op veranderingsprocessen die zich in de praktijk bewijst. Het is functioneel en effectief als men de juiste benadering kan hanteren. Werken met Netwerken traint mensen die in de praktijk of vanuit het beleid netwerken moeten aansturen. Van sommige netwerken krijg je energie. Van andere word je vooral moe. Wat maakt het verschil? Hoe maakt u zelf het verschil?

Een netwerk laat zich niet aansturen als een organisatie. Vaak ontbreken in het begin concrete afspraken waaraan netwerkdeelnemers zich moeten houden als het even lastig wordt. En als mensen zich niet meer herkennen in de activiteiten van hun netwerk, haken ze af. Werken met netwerken vraagt dus om een nieuwe generatie van gereedschappen. Niet de S.M.A.R.T. geformuleerde doelstelling is het vertrekpunt, maar de ambitie van de mensen in het netwerk. Waar zit hun energie? Hoe kun je die energie met elkaar verbinden? Wanneer moet je afspraken maken? En hoe is dat anders dan in een projectorganisatie? Hoe veroorzaakt het netwerk vervolgens een beweging in de buitenwereld zodat de netwerkdeelnemers hun ambitie kunnen waarmaken?

In deze context zijn netwerken verzamelingen van mensen die elkaar opzoeken om samen iets te realiseren. Het is dus niet vrijblijvend. De ambitie van een netwerk kan divers zijn, bijvoorbeeld om te leren (zoals studiegroepen), om te innoveren, om lokaal leiderschap te stimuleren, om puzzels in gebiedsontwikkeling op te lossen, of om beweging te brengen in de zorgsector, het onderwijs, enzovoorts. De netwerkbenadering is breed toepasbaar. En zolang u afhankelijk bent van hun vrijwillige medewerking, heeft u kennis van het werken met netwerken nodig.

Ervaringen uit de praktijk
De cursus is gebaseerd op de ervaringen met en onderzoek naar netwerken in diverse sectoren als ook specifiek in de agro-sector en de groene ruimte. Ondanks het enthousiasme, kwam elk netwerk wel eens in een dip. Wat kan een netwerkbegeleider dan doen? In de loop van de tijd zijn modellen en methoden verzameld en ontwikkeld die hem/haar een taal geeft om op zijn/haar ervaring te reflecteren en hierover met anderen te praten. Samen bestrijken ze een breed spectrum van wat een netwerker in de praktijk tegen kan komen. Het netwerk-gereedschap in deze cursus heeft inmiddels haar bruikbaarheid bewezen in de praktijk van diverse projecten en organisaties. De cursus is in 2008 en 2009 meerdere keren gegeven, ook in-company, voor mensen in en buiten het groene domein.

Inhoud
Als deelnemer neemt u uw ervaring als netwerker mee: een puzzel of parel uit uw eigen praktijk. Hoe kunt u begrijpen wat daar gebeurd is? Wat had u als netwerker anders kunnen doen? In de cursus gaat u daarmee aan de slag met behulp van het volgende 'gereedschap':


* Netwerkanalyse

* Innovatiespiraal

* Veranderdriehoek

* Coherentiecirkel

* Tijdlijnmethoden

* Leergeschiedenis