NCRV

Willem Wever

Een DNA-test voor drie gorilla's

Woensdag 17 maart 2010
16.50 uur, Z@PP

De Apenheul heeft een probleem⦠Maar dàt komt goed uit: Toto uit Amsterdam heeft een vraag voor Willem Wever. En het antwoord op die vraag is ook de oplossing voor het probleem van de Apenheul!

Wat is er aan de hand? In de Apenheul waren twee jaar geleden twee gorillavrouwtjes tegelijkertijd zwanger. Eén babygorilla werd jammer genoeg doodgeboren. De andere, Mapasa, overleefde gelukkig, maar onduidelijk is welk van de twee vrouwtjes zijn moeder is. Toto wil graag weten hoe een DNA-test werkt. Hij mag daarom met Ewout naar het laboratorium in Veenendaal. Daar testen ze voor de Apenheul het DNA van de drie apen, zodat ze kunnen vaststellen wie de moeder is van de kleine Mapasa.

Vuurwerk en schoenen
Professor Amito maakt er woensdag een knalaflevering van! Hij en Ewout overvallen de klas van meester Chretien van basisschool ât Wold in Zeewolde. Amito laat zien hoe vuurwerk werkt.

Je eigen schoenen maken, wie wil dat nou niet? Anouk uit Hekelingen wil wel eens zien hoe schoenen bedacht en gemaakt worden. Jan Jansen is Nederlands bekendste schoenenontwerper. Samen met hem mag Anouk in Jansens atelier een paar prachtige schoenen maken.

De stelling
In het altijd spannende Willem Wever Debat gaan deze week Liam, Rosa, Luna, Chaymae, Lynn en Yael met elkaar in discussie. Deze keer gaat het over de vraag of seksuele voorlichting in de bovenbouw verplicht moet worden. En ze zullen er voor gaan, want er staat heel wat op het spel: de winnaar van de Willem Wever Debatten gaat op 7 april in discussie met (demissionair) premier Balkenende!

Op de site www.willemwever.nl kun je kennismaken met de debaters en alle eerdere debatten bekijken.