Leidraad of legende? De hedendaagse betekenis van heilige teksten


NIJMEGEN, 20100304 -- De Faculteit der Theologie, de Faculteit der Religiewetenschappen en het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseren Leidraad of legende? Een symposium over de hedendaagse betekenis van heilige teksten. Het symposium vindt plaats op woensdag 17 maart 2010 van 10.00 - 16.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2. Meer informatie op www.ru.nl/sp/leidraad

Welke betekenissen hebben religieuze teksten in deze tijd nog? En hoe staan gelovigen eigenlijk tegenover de heilige teksten van andere tradities? Aan de hand van aanstootgevende of juist aantrekkelijke heilige teksten, reageren hoogleraren van de Faculteiten der Theologie, Religiewetenschappen en Filosofie van de Radboud Universiteit Nijmegen op deze vraagstellingen.

Programma
- Kan een toerist een heilige zien?
Inleiding door prof.dr. Ben Vedder, decaan van de Faculteit der Theologie
- Holy shit! De banalisering van het heilige
Lezing door prof.dr. Ger Groot, hoogleraar Filosofie en literatuur, Faculteit der Filosofie
- Gods woord in deze tijd: de Koran
Lezing door drs. Nicolet Boekhoff-van der Voort, hoogleraar Islam en Arabisch, Faculteit der
Religiewetenschappen
- Ondermijnen of onderbouwen? De kracht van wetenschappelijk Bijbelonderzoek Lezing door
prof.dr. Ellen van Wolde, hoogleraar Exegese van het Oude Testament en bronteksten van het jodendom, Faculteit der Religiewetenschappen
- Cultureel intermezzo
- Who's the Boss: Text or Reader? Authority and the Bible
Lezing door prof.dr. Jan van der Watt, hoogleraar Exegese van het Nieuwe
Testament en bronteksten van het christendom, Faculteit der Theologie en Faculteit der Religiewetenschappen
- Forumdiscussie


Moet iedereen religieuze teksten respecteren? Kunnen gelovigen dit van seculiere burgers verlangen? Koran, Thora en Bijbel: van fundament voor denken en handelen zijn zij voor veel mensen geworden tot een boek vol legendes. Interessant, of ook niet, en boordevol fragmenten om over te struikelen. Voor veel buitenstaanders staat het geloof gelijk aan onbegrijpelijke teksten en godsbeelden. Zij rekenen moslims, joden en christenen hierop af: als zij het niet met alle religieuze teksten eens zijn, zijn ze geen échte gelovigen. Zijn ze dat wel, dan wordt hiermee hun fundamentalisme en domheid bewezen.

Dit symposium wordt ter gelegenheid van de Faculteitsdag Theologie en Religiewetenschappen georganiseerd.

Deelname kost ¤ 40,- (inclusief koffie/thee, lunch en borrel). Medewerkers, studenten en alumni van de Faculteiten Theologie en Religiewetenschappen hebben gratis toegang. Inschrijven kan via www.ru.nl/sp/leidraad.

Soeterbeeck Programma





Ingezonden persbericht