Vastgoedmarkt zoekt naar integrale systemen Publicatiedatum: 28-01-2010

Persbericht
Utrecht, 28 januari 2010

De vastgoedsector wil voortdurend beschikken over actuele managementinformatie. Of het nu woningcorporaties zijn, of meer commerciële vastgoedorganisaties, bij alle organisaties staat dienstverlening aan de klant voorop. Beleggers in vastgoed willen snel kunnen beslissen aan de hand van betrouwbare financiële informatie, die moet komen uit het datawarehouse van de vastgoedmanagementorganisatie. Ook in de vastgoedsector staat de integratie van systemen hoog op de activiteitenlijst. Als de IT-leveranciers onvoldoende daarop inspelen, trekt de klant zelf de kar. Een signaal. "Beheren is een van de invalshoeken van de vakbeurs Bouw & ICT die op 17 en 18 maart in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden.
Woningen, winkels, kantoren, bedrijfsruimten vertegenwoordigen waarde, in de vorm van verhuur, verkoop, beleggingen. Daarom gaat het in de exploitatie- of beheerfase van vastgoed naast de administratieve automatisering meer en meer om ICT als tool voor managementinformatie. Informatie om te kunnen sturen op processen of beslissingen.


Exposant Peter Hanen, sales manager van SG|automatisering, noemt drie speerpunten: het belang van vastgoedbeleid en waardesturing, de integratie van ontwerp- en beheersystemen met behulp van Service-Oriented Architecture (SOA) en webtechnieken om via één portal gegevens uit te wisselen tussen bijvoorbeeld management en operationele systemen. Hanen noemt dit FOX Font Office eXperience. Hij zegt hierover: "Het voordeel van zo'n web of internet based portal is het centrale punt van allerlei soorten informatie, die je daarom niet meer uit de hele organisatie of uit allerlei afzonderlijke systemen hoeft te verzamelen."
"Die drie speerpunten voor 2010 brengen we natuurlijk voor het voetlicht tijdens Bouw & ICT. Dit doen we aan de hand van praktijkvoorbeelden en demo's. Op de beursvloer heb je echt de gelegenheid om in een persoonlijk gesprek door te graven."

Waardesturing
NeVaP, het Nederlands Vastgoedmanagement Platform, komt dit jaar met een ICT-tool voor de waardesturing (Value Based Management) in vastgoed. Het kunnen sturen op actuele marktwaarde van vastgoed is mede in het belang van beleggers. Bovendien zoekt NeVaP samen met toeleveranciers naar ICT-oplossingen, in combinatie met telemetrie, voor de exploitatie van vastgoed op een duurzame manier. Het zijn twee spitsacties in 2010, aldus Ruud Bouma. Bestuurslid Bouma is in het dagelijks leven algemeen directeur van WPM Offices.

NeVaP organiseert tijdens Bouw & ICT op woensdag 17 maart voor het derde achtereenvolgende jaar de bijeenkomst 'Innoveren met ICT'. De laatste ontwikkelingen met betrekking tot digitale gegevensuitwisseling tussen beleggers en vastgoedmanagers en de resultaten van het NeVaP/PwC Trendonderzoek Informatiemanagement 2010 staan centraal tijdens deze middag.

Veel commerciële vastgoedorganisaties gebruiken vaak dezelfde systemen, zoals administratieve systemen van SAP. Voor het beheer van het vastgoed hebben REMS Real Estate Management System van Kalshoven en Yardi een breed draagvlak. Bouma: "De vastgoedbedrijven kunnen binnen hun eigen organisatie goed uit de voeten met die verschillende systemen. Toch is er noodzaak om tot meer uniformiteit te komen, om beter te kunnen communiceren met derden over dat vastgoed. Dit is zowel belangrijk richting toeleveranciers, maar zeker ook richting beleggers in vastgoed.

"De beleggerswereld staat onder grote druk. Het zijn tegenwoordig meestal externe financiers die snel betrouwbare informatie over de stand van zaken in een bepaald vastgoed willen hebben. Daarom is een uniform, goed ingericht datawarehouse van het grootste belang."
Een datawarehouse is een verzameling van grondig geanalyseerde gegevens, die bedoeld zijn voor decision support. Deze gegevens moeten logisch gebundeld, gesynchroniseerd en verwerkt worden (datamining). Dat wil zeggen dat gegevens dan ook zo opslagen moeten worden, dat verwerking efficiënt kan gebeuren. Daarin onderscheidt een datawarehouse zich van een standaard database.

Vastgoedmanagement
Over vastgoedmanagement en duurzaam exploiteren, zegt NeVaP-bestuurslid Bouma: "Heel actueel zijn klanttevredenheid en duurzaamheid. Huurders van vastgoed wil je snel en goed van dienst kunnen zijn, zodat je eventuele problemen snel kunt oplossen. De markt is kritisch.
"Vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar ook omdat de klant er steeds meer om vraagt, is duurzaamheid een gewichtig aandachtspunt voor de vastgoedsector. Voorbeelden genoeg. Materialisatie van gevels en daken en de keuzen van installaties zijn te relateren aan CO2-uitstoot. De milieubelasting door vastgoed is kwantificeerbaar. Daarop gaat de overheid straks sturen. Denk aan belastingheffing. Internet based ICT en telemetrie (domotica) leveren voortdurend gebruikersinformatie, waardoor bijsturen in het kader van duurzaamheid mogelijk is. Je exploitatiemodel moet daarop nu al afgestemd zijn."

Markt & ICT
Het NetwiT is nauw betrokken bij Bouw & ICT. Het platform voor IT-professionals binnen woningcorporaties is aanwezig met een eigen paviljoen, waar gespecialiseerde leveranciers zich presenteren. Ook worden in het paviljoen een aantal lezingen gegeven. De IT-managers bij woningcorporaties maken zich hard voor de verdere ontwikkeling van hun financiële en beheersystemen. Bezoeker Arjan van Dijk, manager informatisering bij woningcorporatie Ymere, legt uit: "In een collectief van twaalf corporaties van ongeveer dezelfde grootte met ongeveer 4000 verhuurbare eenheden, werken we aan de integratie van financiële en managementsystemen op basis van SOA. Dat is Service-Oriented Architecture, waardoor applicaties en processen onbegrensd data met elkaar kunnen delen. November 2008 was de aftrap van dat integratieproject, de oplevering van het project is voorzien medio 2010."
"Andere corporaties zijn welkom om kennis te nemen van onze ervaringen en oplossingen. In onze optiek staat ICT in dienst van het proces en niet het proces in dienst van de techniek. Software- of IT-leveranciers zijn goed geschrokken van dit initiatief. Het is even wennen in een markt waar aanbieders altijd de dienst uit maakten."
De aanbiedersmarkt zou dus weleens een vragersmarkt kunnen worden. Meer bezoekers dan alleen die uit de corporatiewereld zullen de beurs Bouw & ICT vanuit dat standpunt bekijken. Zeker in een periode van mondjesmaat investeren.

Bouw & ICT
De zesde editie van Bouw & ICT is een combinatie van innovaties, paviljoens en dagelijkse congressen en seminars. Zo is de beurs het toneel van Executive lunches, het NetwiT-paviljoen en het Domotica-paviljoen. De beurs bundelt dit jaar de krachten met de BIMCaseweek. Dit evenement heeft als doel het werken en opdoen van ervaringen met BIM, Bouw Informatie Model, te bevorderen. Bezoekers kunnen zich uitgebreid informeren over BIM in de stands op de beurs en door het volgen van een van de rondleidingen over de BIMCaseweek. Het evenement vindt plaats op 17 en 18 maart in Jaarbeurs Utrecht. Voor een bezoek aan Bouw & ICT en de BIMCaseweek ga naar: www.bouw-en-ict.nl.


Noot voor de redactie (