Gemeente Utrecht

Landelijke boomfeestdag in Utrecht

In Leidsche Rijn, het Griftpark en het Zocherpark wordt woensdag 17 maart de jaarlijkse Nationale Boomfeestdag gevierd. 160 leerlingen van vier scholen in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn planten 323 bomen in het toekomstige Castellumpark de Hoge Woerd. In het Zocherpark planten buurtkinderen een rode en een witte paardekastanje die symbool staan voor het roodwitte wapen van Utrecht en de stadsheilige Sint Maarten. Het thema van de landelijke Boomfeestdag is dit jaar "Bomen maken onze buurt".

De leerlingen in Leidsche Rijn planten de 323 bomen in het toekomstige Castellumpark de Hoge Woerd bij de Vicuslaan. Het zijn voornamelijk inheemse soorten zoals lindes en eiken die goed passen bij de inrichting van het Castellumpark. Het planten gebeurt onder begeleiding van gemeentelijke opzichters. Na het planten sluiten de leerlingen de boomfeestdag af met chocolademelk en koek.

Rood-wit

In het Zocherpark achter het Centraal Museum planten vijftien buurtkinderen en hun ouders deze dag een rode en een witte paardekastanje. In de lente is vanaf de Abstederbrug de rode en witte bloesem van deze bomen goed te zien. Het rood en wit van deze bomen verwijst naar de twee kleuren in het wapen van Utrecht. Na het planten wordt daarom het verhaal van Sint Maarten, waar het wapen van Utrecht vandaan komt, aan de kinderen verteld. In het Griftpark planten nog eens twintig buurtkinderen een zakdoekenboom en drie ginkgo biloba's (Japanse notenboom) in de hondenspeelweide.

Bomen voor de toekomst

Staatsbosbeheer richtte in 1956 in Nederland een comité op met als doel de belangstelling van het publiek voor bomen en bossen te vergroten. Het plan ontstond om jaarlijks een Boomfeestdag te organiseren waarbij kinderen hun eigen boom konden planten. Op 10 april 1957 werd in Apeldoorn de eerste Boomfeestdag gevierd met 1.600 kinderen. Inmiddels is dat aantal uitgegroeid tot 100.000 kinderen en doen ruim vierhonderd gemeenten mee.