Ingezonden persbericht


Nijmegen, 16 maart 2010

-persbericht-

Tweede editie internationaal filmfestival Go Short van start

Woensdagavond 17 maart wordt de tweede editie Go Short - International Short Film Festival Nijmegen officieel geopend door Ger Bouma (hoofd filmprojecten Film Fonds). Eén van de openingsfilms is Telling Lies van gast van het jaar: Simon Ellis. Verder vertoont het festival een drietal films uit de selectie van het uitgebreide competitieprogramma. Vier dagen lang vertoont Go Short ruim 200 korte films in diverse programma's.

Met behulp van een selectiecommissie, selecteerde Go Short twintig recente Europese korte films voor iedere competitie. De selectie voor 2010 bestaat uit 110 films, uit 29 verschillende Europese landen. Afgelopen week voegde de festivalorganisatie de franse film Lost Days Office van Jean-François Fontanel toe in de categorie fictie, omdat het Griekse Mesecina werd teruggetrokken nadat filmfestival Cannes interesse toonde in de film. Zaterdagavond worden voor de tweede keer de NPS Awards uitgereikt aan de beste films in de categorieën fictie, animatie, documentaire en the Labo. De publieksprijs wordt mogelijk gemaakt door Omroep Gelderland en Stichting Dioraphte reikt dit jaar een stimuleringsprijs van ¤ 5.000,- uit voor de beste studentenfilm in de Breaking Shorts competitie. Het Utrechtse Breaking Ground selecteerde de films voor Breaking Shorts.

Het festival vertoont maar liefst zestien korte films van de veelzijdige Britse regisseur Simon Ellis. Op vrijdagavond presenteert Ellis zijn films, waaronder de bekroonde film Soft en het ontwapenende Freya, aan het festivalpubliek.

In het kader van het Roemeense focusprogramma is er een grote delegatie Roemeense filmprofessionals aanwezig in Nijmegen. Vrijdagmiddag schuiven zij na de vertoning aan voor een interessante paneldiscussie onder leiding van Kees Brienen. Op vrijdag 19 maart vindt tevens de officiële kick-off van het Cultureel Platform Roemenië plaats in het bijzijn van de Roemeense ambassadeur Calin Fabian. Het Roemeense focusprogramma komt tot stand in samenwerking met het Romanian Cultural Institute.

Ambassadeurs acteur Waldemar Torenstra en regisseur Danyael Sugawara geven zaterdag 20 maart een masterclass 'acteren' aan zes jonge acteurs. De chemie tussen acteur en regisseur en het geheim van acteren: Waldemar en Danyael gaan ervoor! Publiek is hierbij van harte welkom en wij garanderen dat het een geweldige middag wordt.

Go Short vertoont ieder jaar de beste korte films uit heel Europa en is daarmee uniek in Nederland. Niet alleen in filmzalen, maar ook in kunstcentra, de openbare ruimte en online worden meer dan 200 korte fictiefilms, animatiefilms, documentaires en experimentele films vertoond. Go Short huisvest bovendien een internationale campus voor filmstudenten en organiseert filmfeesten, debatten, lezingen en een scholierenprogramma. Het volledige programma is te vinden op de festivalwebsite www.goshort.nl en kaarten zijn te reserveren via de kassa van LUX.

Noot aan de redactie /