Gemeente Haarlem

17 maart 2010


Lokaal maatwerk over invulling nazorg vanuit regionaal coördinatiepunt

Veiligheidshuis: coördinatie nazorg ex-gedetineerden

Er komt een regionale coördinator binnen het Veiligheidshuis voor de nazorg van ex-gedetineerden uit Kennemerland. Het college van B&W heeft hier mee ingestemd. Deze coördinator werkt in het Veiligheidshuis ten behoeve van de regio en coördineert zowel de nazorg aan ex-gedetineerde burgers van de regiogemeenten als ook de nazorg van zeer actieve veelplegers. Het ministerie van Justitie stelt hiervoor zowel in 2010 als in 2011 E 137.486,- beschikbaar.


Lokaal maatwerk

De regionaal coördinator maakt per deelnemende regiogemeente afspraken over de aansluiting op het Veiligheidshuis. Zo is lokaal maatwerk mogelijk. De uitvoering van de nazorg is de verantwoordelijkheid van de gemeenten zelf. Dat gaat om onder meer huisvesting, werk/inkomen, zorg en schulden. Via dit regionaal coördinatiepunt wordt voorzien in de opbouw van expertise en een relevant netwerk in de regio.

In het Veiligheidshuis zijn de lijnen met justitie, politie en de zorgpartners kort en is specialistische kennis voor alle regiogemeenten beschikbaar. Dit vergroot de samenhang binnen de aanpak en de effectiviteit van de inzet.

Haarlem ontvangt als centrumgemeente voor de maatschappelijke opvang en verslavingsbeleid in 2010 en 2011 E 137.846,00 om de coördinatie van de nazorg aan ex-gedetineerden in de regio te versterken. De hoogte van dit bedrag is gebaseerd op het totaal aantal ex-gedetineerden die in 2008 naar de gemeenten uitstroomden. Voorwaarde voor de beschikbaarstelling van de middelen is dat de middelen besteed worden aan gemeentelijke nazorgcoördinatie binnen een regionaal samenwerkingsverband.
---





Gemeente Haarlem