Gemeente Haarlem


17 maart 2010


Beleidsregels meldingsplicht werkzaamheden monumenten
Versoepeling monumentenvergunning

Goed nieuws voor alle monumenteneigenaren in Haarlem! Het college van B en W heeft 16 maart jl. ingestemd met nieuwe beleidsregels rondom monumenten. Het is daarom niet meer nodig om voor alle werkzaamheden aan rijks- of gemeentelijke monumenten een vergunning aan te vragen. Bij monumenten gaat de bescherming juist om die onderdelen die historisch gezien waardevol zijn. Als daar restauratie aan wordt gepleegd, dan blijft een monumentenvergunning nodig. Gaat het om onderhoud of werkzaamheden waarbij geen monumentale onderdelen worden gewijzigd, dan kan worden volstaan met een melding.

Wijziging monumentenverordening
Door een wijziging in de Haarlemse monumentenverordening is het nu mogelijk beleidsregels op te stellen waardoor er niet altijd een vergunning meer nodig is voor alle werkzaamheden aan monumenten. In sommige gevallen kan namelijk worden volstaan met een melding. Na een melding reageert de gemeente binnen twee weken en geeft daarbij aan of de melding akkoord is. De melding is nodig om de bouwinspecteurs van de gemeente te informeren over de goedkeuring op de werkzaamheden.

Leges monumenten afgeschaft en procedure monumentenvergunning verkort
Om eigenaren van gemeentelijke monumenten nog meer tegemoet te komen, heeft het college besloten om voor de monumentenvergunningen geen leges meer te heffen. De eigenaren van rijksmonumenten blijven wel leges betalen voor de monumentenvergunning.
De afhandelingstermijn voor de monumentenvergunningen is inmiddels gelijk aan de duur die nodig is voor het afgeven voor een bouwvergunning. Hierdoor loopt een eigenaar geen extra vertraging meer op als hij een monumentenvergunning nodig heeft.

Voor meer informatie over de meldingsplicht bij monumenten en voor het meldingsplichtformulier, zie: www.haarlem.nl/monumentenwerkzaamheden