Gemeente Haarlem


Datum
Afzender
Informatie
Telefoon
E-mail
Nummer


17 maart 2010


Drie sociaal-maatschappelijke locaties in de wijk onder de loep

Groen licht voor opstellen gebiedsvisie Europawijk Noord

Het college van burgemeester en wethouders van Haarlem heeft op 16 maart 2010 ingestemd met het opstellen van een gebiedsvisie voor Europawijk Noord (Schalkwijk). Drie locaties uit het noordelijke deel van Europawijk worden hierbij specifiek onder de loep genomen: de zuidstrook van sportcomplex Noord Schalkwijkerweg (Nol Houtkamp), scholenstrook Belgiëlaan en uitvaartcentrum Yarden en jongerencentrum Prisma aan de Laan van Angers. Punt van onderzoek is de mogelijke herverdeling van functies (onderwijs, sport en maatschappelijke voorzieningen) tussen de locaties.

De functies van deze locaties in Europawijk Noord hangen op een aantal punten nauw met elkaar samen. Dit maakt onderlinge afstemming over ontwikkelmogelijkheden zeer wenselijk. De gebiedsvisie die dit jaar wordt opgesteld geeft randvoorwaarden op het vlak van ruimtelijke ontwikkeling en stedenbouw.


Onderzoek

De komende periode onderzoekt de gemeente of uitwisseling of herverdeling tussen onderwijs, sport, spel en maatschappelijke voorzieningen mogelijk is voor de drie locaties. Een dergelijke herverdeling creëert een betere spreiding en een meer centrale ligging van voorzieningen in de wijk. Bijkomend punt van onderzoek is of en hoe passende woningbouw een plek kan krijgen in het gebied, als uitvoering van o. de Woonvisie uit 2006.


Raadsamendement in uitvoering

De gebiedsvisie voert het raadsamendement uit dat is aangenomen bij het vaststellen van het bestemmingsplan Schalkwijk in 2008. Het amendement heeft de beoogde woningbouw in het zuidelijk deel van het sportcomplex Noord Schalkwijkerweg omgezet in een bevoegdheid tot wijziging.

Daarbij wordt een (externe) inventarisatie en afweging gedaan van sportbelangen, bewonersbelangen, financiële belangen en volkshuisvestingsbelangen die spelen in relatie tot die locatie.


Participatie en inspraak

De gemeente Haarlem betrekt omwonenden en belanghebbenden bij het opstellen van een ontwerpgebiedsvisie. Deze ontwerpgebiedsvisie geeft het college naar verwachting in het najaar van 2010 vrij voor inspraak. Tijdens de inspraakperiode heeft iedereen de mogelijkheid een inspraakreactie hierop te geven. Daarbij organiseert de gemeente Haarlem in deze periode een informatieavond. De uitkomsten van de inspraak zullen samen met de eventueel gewijzigde ontwerpgebiedsvisie ter vaststelling worden voorgelegd aan de gemeenteraad (planning: voorjaar 2011).


Meer informatie

Meer informatie over de gebiedsvisie Europawijk Noord is binnenkort terug te vinden op: www.haarlem.nl/mijn-wijk.


---