Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ALLIANCE HEALTHCARE

Primeur landelijk meldpunt medicatie-incidenten voor apotheken Alliance Healthcare

's-Hertogenbosch, 17 maart 2010. Het landelijk meldpunt voor medicatie-incidenten voor openbare apothekers is gisteren gelanceerd. Dit meldpunt vloeit voort uit een project dat Alliance Healthcare heeft uitgevoerd in samenwerking met de KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) en de NVZA (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers). De registratie moet leiden tot minder medicatie-incidenten en dus tot het verder verhogen van de patiëntveiligheid. De apotheken van Alliance Healthcare zullen als eerste incidenten gaan melden via het meldpunt.

Alliance Healthcare was nauw betrokken bij de voorbereidingen om de Centrale Medicatie-incidenten Registratie uit te breiden naar de openbare apotheek en GGD-instellingen. Alliance Healthcare ziet het als één van haar verantwoordelijkheden om met haar partners uit de zorgketen een optimale farmaceutische zorg te realiseren. Maayke Fluitman, pharmacy governance manager/apotheker bij Alliance Healthcare, is nauw betrokken bij het project. "Het gaat hier om kleine risico's, maar soms met grote gevolgen. Gelukkig vinden er weinig incidenten plaats, omdat apothekers natuurlijk al bezig zijn met medicatieveiligheid. Door nu een landelijk meldpunt te hebben, kunnen we onze kennis delen op dit gebied. Er zit heel veel expertise in de apothekersgroep." Apothekers van Alliance Healthcare hebben hun input gegeven om een zorgvuldig opgestelde vragenlijst samen te stellen ten behoeve van het meldpunt.

Eén van de apothekers van Alliance Healthcare, Birgit de Jong staat volledig achter dit initiatief en vindt het vanzelfsprekend dat de Alliance Apotheken zich als eerste registreren. "Kwaliteit en patiëntveiligheid gaan voor ons hand in hand," aldus Birgit de Jong. "Alle afspraken die wij maken met patiënten en de afstemming met huisartsen moeten aantoonbaar geregistreerd zijn. Al jaren leggen wij alles vast, ook volgens de normen van onze certificering. Ook leggen wij klachten van patiënten vast. Als wij deze hebben geanalyseerd bespreken wij in het team hoe we knelpunten kunnen oplossen, door bijvoorbeeld onze processen of onze werkwijze aan te passen. Hierin zien we al kleine verbeteringen die ten goede komen van de medicatieveiligheid en dus ook voor de patiënt."

Het streven naar optimale kwaliteit is één van de speerpunten voor de apotheken van Alliance Healthcare. Meer dan 90% van de apotheken is HKZ-ISO gecertificeerd. Dit betekent dat hun zorg voldoet aan de kwaliteitseisen die zijn vastgelegd door de Stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ), waarin tevens de ISO 9001:2000 normen zijn opgenomen.

Meer over de Centrale Medicatie-incidenten Registratie(CMR) De CMR is een applicatie op internet. Via het systeem kunnen deelnemers laagdrempelig en anoniem incidenten met geneesmiddelen melden. Door medicatie-incidenten landelijk te registreren en eenduidig te ordenen, krijgen zorgverleners inzicht in hoe fouten ontstaan en hoe ze leiden tot schade. Met die kennis kunnen gerichte verbeteracties worden opgesteld. Indien een ernstig incident met grote kans op herhaling wordt gemeld, ontvangen zorgverleners snel via de CMR een alertmelding. Dit bericht bevat ook aanbevelingen om herhaling van een vergelijkbaar incident te voorkomen. Het systeem is inmiddels succesvol in gebruik door ziekenhuisapothekers en wordt nu uitgebreid naar de openbare apotheek en GGD-instellingen. Vervolgens zullen huisartsen en andere beroepsgroepen volgen. Meer informatie hierover vind je op de website www.medicatieveiligheid.info.

Over Alliance Healthcare
Alliance Healthcare Nederland is onderdeel van Alliance Boots, een leidende internationale farmaceutisch gedreven health en beauty groep in meer dan 20 landen. In Nederland is Alliance Healthcare actief in de farmacie via onder meer de Kring-apotheekformule: een krachtig collectief van 330 apotheken, waarvan ruim 70 eigen apotheken. In 2009 zijn vijf Boots apotheken geopend, gericht op de combinatie van farmaceutische zorg met de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen, gezondheids- en verzorgingsproducten. De farmaceutische groothandel en de zorgdiensten van Alliance Healthcare bedienen dagelijks apotheken, artsen, gezondheidscentra en ziekenhuizen. De organisatie telt 1875 medewerkers in Nederland. Zie ook www.alliance-healthcare-nederland.nl.




Ingezonden persbericht