Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 16 maart 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Subsidieverlening aan de Euregio Mozer Commissie voor grensoverschrijdende samenwerking in 2010. (GM-beslissing d.d. 11-03-2010)
Kenmerk: 2010/0030649

Gedeputeerde staten verlenen een subsidie van ¤ 48.286,-- aan de Euregio Mozer Commissie voor het in samenwerking met Geldeerland organiseren van activiteiten in het kader van grensoverschrijdende samenwerking in 2010. De provincie Gelderland draagt eenzelfde bedrag bij.

Onderwerp: Wijziging subsidieplafonds 2010
(GM-beslissing d.d. 15-03-2010)
Kenmerk: 2010/0024776

Gedeputeerde Staten hebben voor de volgende subsidieregelingen de subsidieplafonds (is het beschikbare bedrag) gewijzigd: Kwaliteitsimpuls Toerisme 2010, Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten, Overijssel innoveert Verder!, Verplaatsing van intensieve veehouderijen, Stimulering verplaatsing voor realisatie provinciale doelen natuur, recreatie of landschap en de verbetering van de ruimtelijke structuur van de landbouw, Inrichting areal EHS en RVZ conform natuurdoelen, Kwaliteit cultuurlandschap en bescherming weidevogels. Voor de subsidieregeling Asbestsanering voor particulieren en agrariërs is het subsidieplafond voor 2010 vastgesteld. De subsidieplafonds worden gepubliceerd in het Provinciaal blad, zijn beschikbaar via provincie.overijssel.nl/subsidie en liggen ter inzage in het Provinciehuis.

Onderwerp: Felicitaties Gelderland en Overijssel aan de voorzitter en de nieuwe leden van Europese Commissie 2010-2014 (GM-beslissing d.d. 15-03-2010)
Kenmerk: 2010/0045030

Onlangs is in Brussel de nieuwe Europese Commissie 2010-2014 met haar werkzaamheden gestart. De provincies Gelderland en Overijssel wensen in een gezamenlijke brief de voorzitter en de nieuwe leden van de Europese commissie die van belang zijn voor provinciale beleidsterreinen geluk met hun benoeming.

Onderwerp: eindrapportage IBO natuur
(GM-beslissing d.d. 15-03-2010)
Kenmerk: 2010/0045929

In februari 2010 heeft het kabinet de eindrapportage van de Interdepartementale werkgroep natuur aangeboden aan de Tweede kamer. In het rapport wordt geconcludeerd dat natuurbeleid werkt maar dat het ook beter kan. Het college van GS besluit om haar eigen standpunt ten aanzien van de rapportage te bepalen en biedt de rapportage alvast ter kennis name aan aan Provinciale Staten.

Onderwerp: Beheer, onderhoud en rehabilitatie van provinciale infrastructuur. Kenmerk: 2010/0002848

In de vergaderingen van de commissie Economie, Mobiliteit en Bestuur (EMB) van 15 en 22 april 2009 zijn naar aanleiding van de jaarrekening 2008 onder meer vragen gesteld over de budgetten voor het beheer en onderhoud van de provinciale infrastructuur. Bij brief van 9 juni 2009 is aan de commissie de toezegging gedaan dat zij hierover zullen worden geïnformeerd. Naar aanleiding hiervan gaan GS in gesprek met PS over een voorgestelde Meerjarenprogrammering 2011-2015 om de afgesproken normen voor beheer en onderhoud van de provinciale infrastructuur te kunnen realiseren.

Onderwerp: Cofinanciering quick win Industriehaven Hardenberg. Kenmerk: 2010/0030741

Gedeputeerde Staten stellen ten behoeve van het stimuleren van goederenvervoer over water de gemeente Hardenberg een bedrag beschikbaar van ¤ 198.300,-- voor de Industriehaven Hardenberg. De Industriehaven is sterk verontdiept. Uitbaggeren van de binnenhaven en het vernieuwen van de loswal is noodzakelijk om het goederenvervoer over water te stimuleren. De totale kosten zijn geraamd op ¤ 793.200,--. De gemeente heeft, in het kader van de Quick Wins regeling van het Rijk, ¤ 396.600,-- gevraagd. Dit verzoek is door het rijk gehonoreerd. De gemeente heeft de provincie verzocht om ¤ 198.300,-- bij te dragen.

Onderwerp: Uitvoering motie Vervolg gebiedsontwikkeling luchthaven Twente Kenmerk: 2010/0041121

In een brief aan PS zetten GS uiteen hoe ze uitvoering willen geven aan de door PS op 10 februari j.l. aanvaarde motie Antuma Dalhuisen Steinmetz over Vervolg gebiedsontwikkeling luchthaven Twente e.o. GS zullen een provinciale ruimtelijke visie opstellen voor de gebiedsontwikkeling in de vorm van een Uitwerking van de Omgevingsvisie. GS zullen daarbij rekening houden met de opvattingen van PS over luchthavenontwikkeling en geluidruimte, over de schaal van leisure en over versnelde realisering van landschap, waterhuishouding en EHS zoals verwoord in de motie en de brief met bijlage van de coalitiefracties. GS verwachten dat PS de provinciale structuurvisie voor de gebiedsontwikkeling in juni 2010 kan behandelen.

Onderwerp: Feitenrapportage Midterm review ILG 2007-2009 Kenmerk: 2010/0044549

Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten over de voortgang van de uitvoering van het provinciaal Meerjarenprogramma landelijk gebied. Deze rapportage wordt gemaakt door alle provincies en is bedoeld voor de evaluatie ("Midterm review") van de Bestuursovereenkomst Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) 2007-2013. In deze Bestuursovereenkomst hebben de provincies en het Rijk afspraken gemaakt over het realiseren van prestaties op het gebied van landbouw, natuur, water, recreatie en leefbaarheid. Bij deze Midterm review, waarvoor de provincies de rapportages per 15 juli 2010 moeten indienen, willen de provincies afspraken maken over het optimaliseren van de afspraken in de Bestuursovereenkomst ILG.

Onderwerp: Vergadering Dagelijks Bestuur regio Stedendriehoek 18 maart 2010 Kenmerk: 2010/0043113

In het kader van het Grote steden en netwerkstedenbeleid is de provincie nauw betrokken bij de samenwerking met de stedelijke regio's waaronder de Stedendriehoek. Op 18 maart vergadert het Dagelijks Bestuur van de Stedendriehoek. Aan de orde komen onder andere het Revitaliseringsprogramma bedrijventerreinen, het Meerjarenprogramma EFRO en het regionale woningbouwprogramma.

Onderwerp: Toestemming gedeputeerde Buursink Studiereis Kopenhagen Kenmerk: 2010/0038764

Gedeputeerde Buursink neemt deel aan een studiereis naar Kopenhagen in het kader van het Cultuuroverleg Oost Nederland van 23 tot en 25 juni 2010.

Onderwerp: Gedragslijn vergoeding hogere plankosten EHS Kenmerk: 2010/033115

De Wet op de ruimtelijke ordening biedt de mogelijkheid om een vergoeding van hogere plankosten te vragen, als de kosten uitsluitend worden gemaakt ten behoeve van belangen die uitsluitend of mede worden behartigd voor een andere overheidslaag. In de Omgevingsverordening is bepaald dat gemeenten een passende bestemming moeten toekennen aan gronden die aangewezen zijn voor de Ecologische Hoofdstructuur. Om te voorkomen dat de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur vertraagt door onduidelijkheden over hogere plankosten die voor rekening van de provincie zouden moeten komen, sturen Gedeputeerde Staten een informatieve brief aan de Overijsselse gemeenten. Kosten voor het opstellen en in procedure brengen van bestemmingsplannen komen voor rekening van de gemeenten omdat die primair verantwoordelijk zijn voor het actueel houden van bestemmingsplannen. Zij zijn daarbij verplicht om rekening te houden met de inzichten van het hogere gezag. Uit de wet en jurisprudentie volgt dat alle en hogere kosten die voortvloeien uit het plan zelf (met name planschade) geclaimd kunnen worden bij de provincie. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat alleen achteraf een vergoeding kan worden gevraagd.

Onderwerp: Weigering afgifte van verklaring van geen bezwaar artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening voor het aanleggen van terreinverharding aan de Eibergsestraat 199 in Haaksbergen Kenmerk: 2010/0043881

De gemeente Haaksbergen heeft in het kader van een voorgenomen vrijstelling van het bestemmingsplan ten behoeve van het aanleggen van terreinverharding om een verklaring van geen bezwaar verzocht van Gedeputeerde Staten. Gedeputeerde Staten besluiten de verklaring van geen bezwaar niet af te geven omdat de uitbreiding te grootschalig is voor het buitengebied en daardoor niet in het provinciaal omgevingsbeleid past.

Onderwerp: uitvoering motie Kerkdijk/Baas
Kenmerk: 2010/0045323

Gedeputeerde Staten informeren PS over de uitvoering van de motie Kerkdijk/Baas. In deze motie wordt het uitbreiden en het digitaal ontsluiten van de Overijsselse routenetwerken aan de orde gesteld. Ook stellen zij Provinciale Staten op de hoogte van de de aansluiting van routenetwerken over de grens en over de initiatieven die de Regio Twente, het Twents Bureau voor Toerisme, het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme en de Twentse en Duitse grensgemeenten treffen om de promotie van de grensoverschrijdende routenetwerken gezamenlijk ter hand te nemen.

Onderwerp: Vaststelling Regeling ligplaatsen Overijssel Kenmerk: 2010/0042465

De provincie hecht grote waarde aan verkeersveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid. Ter bescherming hiervan is een goede doorstroming en een veilige afwikkeling van de scheepvaart op vaarwegen van belang. De duidelijke en eenduidige regeling voor ligplaatsen die GS hebben vastgesteld draagt hieraan bij. In deze regeling zijn de oude regels samengevoegd en vereenvoudigd.

Onderwerp: Nieuwe handhaving- en gedoogstrategie (Handhaving- en gedoogstrategie Fysieke Leefomgeving Overijssel). Kenmerk: 2010/0045717

Gedeputeerde staten hebben nieuw handhaving- en gedoogbeleid vastgesteld. Een projectgroep met deelnemers uit diverse gemeenten, een waterschap, politie, OM en de provincie heeft het voorgaande handhavingbeleid geëvalueerd. De uitkomsten hiervan en de wens om het beleid toepasbaar te maken op de Waterwet en de op handen zijnde Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) hebben geleid tot het nieuwe beleid. Het beleid is sterk vereenvoudigd en beter op de toepassingspraktijk afgestemd. De nieuwe opzet van het handhavingsbeleid heeft tot diverse positieve reacties van handhavingsinstanties geleid.

Onderwerp: Jaarverslag 2009 - tweede lezing
Kenmerk: 2010/0045964

GS hebben het Statenvoorstel vastgesteld waarmee het jaarverslag 2009 aan PS wordt aangeboden ter vaststelling. Ook hebben zij het productenboek 2009 vastgesteld, en daarmee de verantwoording van de gerealiseerde prestaties uit de begroting 2009 op een gedetailleerder niveau dan in het jaarverslag.