Ingezonden persbericht

Aankondiging voor de media

Klimaatstraatfeest viert de 5000-ste klimaatstraat in Gelderse Wijchen

-Klimaatstraatfeest telt ruim dertig procent meer deelnemers dan vorig jaar-

Met nog twee weken te gaan tot aan de finale viert het Nationale Klimaatstraatfeest deze week een mijlpaal. De 5000-ste klimaatstraat heeft onlangs zich aangemeld: dat is de Ringlaan in Wijchen. De Gelderse Milieufederatie brengt morgen een klimaattaart naar de 5000-ste klimaatstraat om de buurt aan te moedigen mee te doen in de spannende eindsprint van de landelijke besparingscompetitie.

Activiteit: Jacqueline Lutke en haar kinderen nemen de 5000-Klimaattaart thuis in ontvangst
Plaats: de Ringlaan 8 in Wijchen
Tijd: woensdag 17 maart om ca. 13.00 uur

De provincie Gelderland behoort tot de landelijke top met bijna 1000 huishoudens, maar ook de Gelderse straten doen het erg goed. De beste Gelderse straat staat op plaats zes in van de klimaatstraten: de Overhagenseweg in Velp met 84.019 punten. Zij zijn zeker van een van de vijfhonderd klimaatstraatfeesten die de campagne op 29 mei in het hele land uitdeelt. Andere Gelderse gemeenten die op 29 mei een grote kans maken op klimaatstraatfeesten zijn Arnhem, Apeldoorn, Borculo, Nijmegen, Ruurloo, Varsseveld, Vorden en Zutphen.

Klimaatstraten nemen praktische maatregelen, kiezen voor gezamenlijke inkoop van dubbel glas, isolatiemaatregelen en zonne-energie, delen een auto, het lidmaatschap van een windcoöperatie of organiseren een energiecafé of houden een 'Tupperware'-avond over energiebesparing. Wietse Hermanns uit de Overhagenseweg in Velp keek verder in zijn omgeving en verdiende met zijn buren extra punten voor hun klimaatplan voor de populaire Posbankloop die in september wordt gehouden: "Met ons klimaatstraat-team kwamen wij op het idee de hardloopwedstrijd CO2-neutraal te maken middels de aanplant van bomen." Met succes: Natuurmonumenten is inmiddels in gesprek met de gemeente Velp over de plaats van dit hardloop-klimaatbos.

De lokale en positieve campagne heeft een enorm sneeuwbaleffect en het Nationale Klimaatstraatfeest heeft dit jaar ruim 30 procent meer deelnemers dan vorig jaar: Lodewijk de Waal van de HIER- klimaatcampagne: "Het Klimaatstraatfeest is vooral praktisch: klimaatvriendelijk leven is goedkoper, het is bevredigender en nu is het nog gezellig óók. Dat spreekt mensen aan. Als mensen sámen in beweging komen, verandert de samenleving."

Wie meedoet, profiteert op veel manieren van de campagne: meedoen is goed voor de huishoudportemonnee, goed voor de sfeer in de straat en goed voor het klimaat. Bij de meeste straten gaat het niet alleen om klimaat, maar ook om de gezelligheid en de besparing op de energiekosten. Het hele gezin helpt vaak mee het klimaat te sparen, zowel ouders als grootouders als kinderen.

Het is van groot belang dat zowel de lokale als de landelijke overheid de initiatieven van burgers en bedrijven steunen, vindt het Klimaatstraatfeest. Dat gebeurt met het Klimaatstraatfeest in alle provincies in zo'n honderd gemeenten.
Einde persbericht, voor meer informatie (