Gemeente Maasgouw


Jong gedaan, oud geleerd

Natuurbeleving stimuleert en draagt bij aan de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen. Doordat ze actief bezig zijn met natuur en milieu krijgen de leerlingen bovendien meer inzicht in hoe zij hier bewust en duurzaam mee om kunnen gaan in hun leefomgeving.

Heel actief in de natuur zijn de leerlingen van de hoogste groepen tijdens de nationale Boomfeestdag in maart als ze echt de schop in de grond mogen zetten.

In april kunnen leerlingen daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken om hun eigen leefomgeving schoon te maken tijdens het zwerfvuilproject. Leerlingen worden zo op jonge leeftijd bewust gemaakt van het feit dat ze geen zwerfafval moeten veroorzaken.

Nieuw is WATCH, een interactief lespakket over water voor groep 7 en 8. De leerlingen doen waterkennis op door het spelen van het WATCH-ganzenbordspel in de klas. Vervolgens onderzoeken ze een beek in hun schoolomgeving. De leerlingen noteren alle meetgegevens in hun WATCH-logboek. Met de resultaten maken zij op www.watchweb.nl een waterrapport.

In het najaar kunnen de scholen meedoen met Sarah's Wereld. Het spel gaat over het meisje Sarah, dat in feite symbool staat voor ieder mens op aarde. Sarah neemt de leerlingen mee op ontdekkingsreis. Aan de hand van brieven maken zij spelenderwijs kennis met een aantal aspecten uit de wereldwijde milieuproblematiek.

In het voorjaar van 2011 wordt weer het tweejaarlijkse Milieu Ontmoetings Programma (MOP) voor alle groepen van het basisonderwijs georganiseerd. Leerlingen gaan dan op bezoek bij bedrijven en verenigingen in de buurt om te kijken, luisteren en ervaren hoe met het milieu in hun omgeving wordt omgegaan.