Senternovem

28-01-2010 | 'Verleidelijk verplichten'

Congres Platform Gebouwde Omgeving 18 maart

Vooruitlopend op de evaluatie van Schoon en Zuinig - dit voorjaar - zet Platform energietransitie Gebouwde Omgeving (PeGO) in op verleidelijk verplichten. De strategie van verleiden blijkt niet toereikend om de hoge ambities te verwezenlijken. Tijdens het PeGO-congres op 18 maart discussiëren de deelnemers over de vraag: welke mix van verplichtende instrumenten in combinatie met stimulerende instrumenten moeten we inzetten om de duurzaamheidsambities waar te maken?

Verleiden of verplichten om energiebesparende maatregelen in de gebouwde omgeving te realiseren? Wat is de beste strategie om de hoge ambities van Schoon en Zuinig te halen? Tot nu toe zette de overheid in op verleiden, onder meer met behulp van subsidieregelingen. Maar de voortekenen wijzen erop dat we het zonder verplichtende regels niet redden, stelt Jaap Warners, voorzitter van de PeGO-werkgroep Regelgeving.

Mix van instrumenten
"Het Platform Gebouwde Omgeving en haar werkgroep Regelgeving ontwikkelen instrumentenmixen die we op het congres presenteren", geeft Warners aan. "Het gaat dan bijvoorbeeld om fiscale instrumenten zoals een CO2-tax, verplichtingen voor energieprestaties van gebouwen en witte certificaten. We zien vooral veel heil in een mix van instrumenten: zonder al te scherpe kantjes maar toch effectief. Het draagvlak voor en de uitvoerbaarheid van maatregelen mogen we vanzelfsprekend niet uit het oog verliezen."

Actieve rol congresdeelnemers
Tijdens het congres zal een Commissie van Repliek op de instrumentenmixen reageren. Ook is nadrukkelijk input van de zaal gewenst. Warners: "De uitkomst van het congres zou moeten zijn dat we scherper een voorkeur kunnen uitspreken voor specifieke instrumenten. Het is de bedoeling dat de output van het congres onder meer als input dient voor ons advies aan het kabinet. Zo kunnen we echt bijdragen aan het versnellen van energiebesparing in de gebouwde omgeving." Inschrijven voor het congres kan via www.pegocongres.nl.

Inspiratie
Gastheer en dagvoorzitter is Jan Terlouw (voorzitter PeGO). Tijdens de dag worden drie instrumentenmixen geïllustreerd door korte films. Vervolgens zal de Commissie van Repliek op de instrumentenmixen reageren en worden ook de congresdeelnemers uitgenodigd hun voors en tegens van de mixen voor het voetlicht te brengen. U kunt bijdragen verwachten vanuit de wetenschap (prof. Elbert Dijkgraaf, Erasmus Universiteit), Bouwend Nederland (mr. Elco Brinkman), de overheid (Wouter de Jong, gedeputeerde Provincie Utrecht), de milieubeweging (Mirjam de Rijk, directeur Stichting Natuur en Milieu), de corporatiesector (ir. Johan Dunnewijk, directeur-bestuurder van WonenBreburg) en ook de energiesector en de consument zijn deze dag vertegenwoordigd.