Gemeente Voerendaal

\ 9/3/2010 - Inloopochtend mantelzorgers Voerendaal

Vanaf maart zijn er ook inloopochtenden voor mantelzorgers in de gemeente Voerendaal. Het Steunpunt voor Mantelzorgers Parkstad organiseert samen met Ruggesteun en het Toon Hermanshuis Parkstad elke derde donderdag van de maand op de Tenelenweg 39 een inloopochtend. Inloopochtend
Tijdens deze ochtenden kunnen inwoners van Voerendaal die mantelzorg bieden en zorgvrijwilligers, met elkaar praten en ervaringen uitwisselen. Elke maand staat een ander thema centraal. Het eerste uur van de bijeenkomsten is gekoppeld aan een informatief of ontspannend thema. Tijdens het tweede uur kunnen individueel vragen worden gesteld aan de vertegenwoordigers van bovengenoemde organisaties. De andere aanwezigen kunnen dan gezellig koffie drinken en met elkaar praten.

Thema
De eerste inloopochtend is donderdag 18 maart van 10.00 tot 12.00 uur. Het thema van deze bijeenkomst is Antwoord op uw vragen over regelingen met betrekking tot mantelzorg. Heeft u vragen over het CAK, CIZ (indicatie), PGB (persoons gebonden budget), het mantelzorgcompliment of andere regelingen, kom dan vrijblijvend langs, onze consulent geeft u informatie.

Opening
De officiële opening vindt plaats op donderdag 15 april van 10.00 tot 12.00 uur en gebeurt door Pierre Verbraak. Tevens is er een toneelvoorstelling, verzorgd door Colla en Bertie Bemelmans. Mantelzorgers en zorgvrijwilligers zijn van harte welkom tijdens de inloopdagen.

Mantelzorger
Veel mensen zorgen vanuit liefde of persoonlijke betrokkenheid voor een zieke naaste. Misschien zorgt u ook wel voor uw langdurig zieke of gehandicapte partner, vader of moeder, kind, familielid, buurman of buurvrouw, vriend of kennis. In dat geval wordt de zorg die u verleent ook wel mantelzorg genoemd.

De zorg die u iemand vanuit liefde of persoonlijke betrokkenheid geeft, neemt vaak in de loop der tijd toe. Uiteindelijk staan veel mantelzorgers dag en nacht paraat, soms jarenlang. Die zorg is lichamelijk zwaar, roept emotionele spanningen op en kost veel vrije tijd. Vaak is de aandacht van anderen alleen gericht op de zieke en zijn er maar weinig mensen die vragen hoe het met de mantelzorger gaat.
Steunpunt
Het Steunpunt voor Mantelzorgers Parkstad Limburg biedt steun aan mantelzorgers door het verstrekken van informatie en het geven van antwoord op persoonlijke vragen. Daarnaast geven zij praktisch advies en bieden zij emotionele steun door middel van persoonlijke gesprekken en het organiseren van lotgenotengroepen en cursussen. Ook vinden er maandelijkse inloopdagen plaats op 8 locaties in Parkstad.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt voor Mantelzorgers

(045) 561 62 10.
Jaaroverzicht
18 maart: Antwoord op uw vragen over regelingen m.b.t. mantelzorg 15 april Officiële opening
20 mei: Respijtzorg 'Wat houdt u tegen, wat zijn de mogelijkheden?' 17 juni: Ontspanning
15 juli: Kwaliteiten van mantelzorgers: positieve eigenschappen 16 september: Thiëke zingen
21 oktober: Dementie film en erover praten
18 november: Maand van de mantelzorg: verrassing voor mantelzorgers december: Wintertijd gezamenlijke inloop op andere locatie (wel aanmelden)