Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Mw. Drs. M. Ambrus

Titel proefschrift
Enforcement Mechanisms of the Racial Equality Directive and Minority Protection: Theory and four case studies

---

Promotors:
Prof.dr. K.A.M. Henrard
Prof.mr. R. de Lange

---

Datum
18 maart 2010 11:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FR)

Bescherming minderheden op Europees niveau matig geregeld

Vergelijkend onderzoek naar toepassing Rassenrichtlijn

De Europese Rassenrichtlijn die in 2000 in werking is getreden wordt gezien als een geschikt middel voor effectieve bescherming voor mensen die behoren tot een raciale of etnische minderheid. Wat voor potentieel heeft deze Richtlijn voor minderhedenbescherming, en in hoe verre kan hiervan gebruik worden gemaakt? Dat onderzocht Mónika Ambrus in haar proefschrift `Enforcement mechanism of racial equality directive and minority protection. Theory and four case studies'. Zij promoveert donderdag 18 maart 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De Rassenrichtlijn is bedoeld om discriminatie op grond van raciale of etnische afkomst tegen te gaan. Om dit doel te bereiken voorziet de Rassenrichtlijn een aantal handhavingmechanismen, die worden geanalyseerd in dit boek: bewijslast, toegang tot de rechter, rechtsbevoegdheid, victimisatie, sancties en gespecialiseerde nationale instellingen.
Ambrus onderzocht hoe de handhavingmechanismen van de Rassenrichtlijn geinterpreteerd kunnen worden zodat ze een effectieve bescherming voor minderheden biedt en hoe ze zijn verwerkt in de wetten en praktijk van vier landen (Nederland, België, Hongarije, en Estland). Zij ontdekte dat er forse verschillen bestaan tussen de nationale uitwerking van deze Europese richtlijn.

Ambrus concludeert in haar proefschrift dat in geen van de landen het volle potentieel van de Rassenrichtlijn is benut voor effectieve handhaving van het recht op gelijke behandeling. Ook heeft de Rassenrichtlijn zelf bepaalde kansen gemist om doeltreffende handhaving te garanderen. Desondanks zijn er belangrijke stappen genomen om handhaving van het recht op gelijke behandeling zo effectief mogelijk te maken, door het perspectief van het slachtoffer in ogenschouw te nemen en zo een aanzienlijke bijdrage te leveren aan minderhedenbescherming.