Stichting FOM 9 maart 2010, 2010/11

Job Cohen opent nieuw laboratorium van AMOLF

Op 18 maart 2010 opent het FOM-instituut AMOLF officieel de deuren van zijn nieuwe hypermoderne laboratorium in het Science Park Amsterdam. Burgemeester van Amsterdam Job Cohen verricht de opening. Tegelijkertijd viert AMOLF het 60-jarig bestaan. Foto 1 van het nieuwe gebouw van FOM-instituut AMOLF vergroten Foto 1 van het nieuwe gebouw van FOM-instituut AMOLF Foto 2 van het nieuwe gebouw van FOM-instituut AMOLF vergroten Foto 2 van het nieuwe gebouw van FOM-instituut AMOLF Foto 3 van het nieuwe gebouw van FOM-instituut AMOLF vergroten Foto 3 van het nieuwe gebouw van FOM-instituut AMOLF Het begin
AMOLF heeft een aansprekende geschiedenis: gestart als FOM-laboratorium voor Massaspectrografie richtte het instituut zich op het onderzoek naar scheiding van uraniumisotopen. Al in 1953 werd er een vondst van wereldbelang gedaan: de elektromagnetische isotopenseparator slaagde erin het eerste monster verrijkt 235U te maken. Dit leidde tot het besluit van het Amerikaans congres om de elektromagnetische scheidingstechnologie van uranium te declassificeren. Uranium en andere radio-isotopen werden daardoor beschikbaar voor onderzoek en medische toepassingen.

AMOLF 60 jaar later
Door de jaren heen heeft AMOLF steeds nieuwe en vernieuwende onderzoeksthema's opgepakt. Kenmerkend is de fundamentele benadering van onderzoeksvragen met een herkenbare maatschappelijke relevantie. Vandaag de dag heeft het instituut een internationaal ijzersterke positie op zijn twee onderzoeksthema's: biofysica en nanofotonica. Directeur Albert Polman: "AMOLF is een instituut dat sterk hecht aan een platte organisatie, informele lijnen en sociale cohesie. Samenwerken met de universiteiten en kennisoverdracht naar de maatschappij zijn daarbij een vanzelfsprekendheid geworden."

De onderzoeksgroepen van AMOLF hebben hun intrek genomen in een nieuw state-of-the-art laboratorium met een ultramoderne onderzoeksinfrastructuur. Architect Dick van Gameren: "Het is een compact gebouw met een transparante uitstraling, flexibiliteit in de inrichting en uitnodigend tot ontmoetingen en discussies die leiden tot nieuwe ontdekkingen en uitvindingen. In totaal 21 trillingsarme eilanden maken ultragevoelige experimenten mogelijk. Daarnaast heeft het gebouw speciale voorzieningen voor duurzaam energieverbruik."

Donderdag 18 maart: het programma

Masterclasses voor wetenschapsjournalisten
De dag start om 9.00 uur met twee masterclasses die speciaal voor wetenschapsjournalisten zijn georganiseerd. In De levende cel nabouwen wordt de complexiteit van cellulaire machines teruggebracht tot een paar essentiële componenten. Prof. Marileen Dogterom vertelt in deze masterclass over het waarnemen van beweging en het meten van picoNewton krachten op de nanoschaal. In de masterclass Lichtgolven zien legt Prof. Kobus Kuipers uit dat voor het bestuderen van licht op de nanoschaal de zogeheten diffractielimiet moet worden gebroken. Dit kan met een fasegevoelige nabije-veld microscoop en de experimentatoren zullen deze lichtgolven zichtbaar maken.

De opening
Om 10.30 uur beginnen de openingsfestiviteiten, inclusief toespraken door AMOLF-directeur Albert Polman en de voorzitter van het Uitvoerend Bestuur van FOM, Niek Lopes Cardozo. Een spectaculair SuperExperiment
- waarin Job Cohen de laatste schakel is! - luidt de daadwerkelijke opening van het gebouw in.

Nanopresentaties
Na de officiële opening worden alle gasten uitgenodigd voor een ontdekkingsreis door het nieuwe AMOLF-gebouw. Daarbij kunnen zij via 'nanopresentaties' kennismaken met de verschillende onderzoeksgebieden die AMOLF bestrijkt; van de bewegingen van atomen tot botsende biomoleculen en van nanomaterialen voor zonnecellen tot het beetpakken van enkele eiwitten. Aansluitend is er een champagnelunch met volop gelegenheid tot ontmoeting voor de naar schatting tweehonderd gasten.

Impact: 60 jaar AMOLF
Op de openingsdag vindt de presentatie van een bijzonder boek plaats: IMPACT: 60 jaar AMOLF. Dit boek laat de geschiedenis van het instituut zien aan de hand van een onderzoeksstamboom en beschrijft per decennium de highlights van het onderzoek. Het laat onderzoekers uit de verschillende decennia aan het woord en biedt inzicht in 60 jaar AMOLF door tal van facts & figures.

FOM-Talent naar de Top
Wim van Saarloos, directeur van de Stichting FOM, tekent op 18 maart als eerste WVOI-werkgever het Charter 'Talent naar de Top'. Het doel van de gezamenlijke werkgevers in onderzoeksinstellingen (WVOI) is meer vrouwen op hoge posities. CWI, FOM, NIOZ, NWO en de Koninklijke Bibliotheek (KB) tekenen alle in de maand maart dit charter. Door de ondertekening maken de vijf werkgevers publiek dat zij concrete maatregelen willen nemen om meer vrouwen in hun organisaties te laten instromen, ze te behouden en naar topposities te laten doorstromen. De Stichting FOM stelt zich ten doel het aantal vrouwen op hoge posities de komende vijf jaar te verdubbelen. De ondertekening vindt aansluitend aan de opening van AMOLF plaats, om 11.20 uur.

Contactinformatie:
Melissa van der Sande (AMOLF) (020) 754 74 08 en Anita van Stel (FOM) (030) 600 12 08.

Bent u (wetenschaps)journalist en wilt u de masterclasses over biofysica en nanofotonica bijwonen en/of bij de opening aanwezig zijn? Stuur dan een e-mail naar press@amolf.nl.

Over AMOLF:
De missie van FOM-instituut AMOLF is het doen van toonaangevend fundamenteel onderzoek aan strategisch belangrijke complexe atoom- en molecuulsystemen met een potentie voor technologische innovatie, en het overdragen van kennis naar de industrie en de samenleving. Binnen AMOLF werken circa 120 onderzoekers en 60 technische en administratieve ondersteuners. Per jaar produceert AMOLF circa 150 publicaties in peer reviewed journals en circa 20 promoties aan Nederlandse universiteiten.