Gemeente Loppersum

Wethouders terug in de schoolbanken

Loppersum, 10 maart 2010

Â

âSchool? Bekijk ât⦠eens anders!â, dat is het thema van de Dag van de Leerplicht op donderdag 18 maart. In het hele land staan leerlingen, ouders en leraren stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. In de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan verschillende wethouders terug naar de schoolbanken om samen met de leerlingen te praten over het recht op onderwijs. Ruim 100 jaar geleden is de eerste Leerplichtwet aangenomen, deze diende vooral om kinderen te beschermen. Voor die tijd werkten veel kinderen en hadden ze geen tijd om naar school te gaan. De Leerplichtwet waarborgde het recht op onderwijs.

Â

Recht op leren

Tijdens de bezoekjes die de wethouders aan de scholen brengen, staat het recht op leren centraal. Samen met de kinderen bespreken de wethouders vragen als: Wat wil je doen als je later groot bent? Hoe waren je ouders toen ze nog op de basisschool zaten? Wat wil je later worden en heb je hier ook diplomaâs voor nodig? Op deze manier worden leerlingen zich bewust van het feit dat ze in principe alles kunnen worden wat ze willen, maar dat zij hiervoor naar school moeten en dat een diploma behalen heel belangrijk is.

Â

Programma

Wethouder Thea van der Veen brengt een bezoek aan de o.b.s. âDe Waarborgâ in Wagenborgen en wethouder Meindert Joostens bezoekt de k.b.s âSterre der Zeeâ in Delfzijl. In de gemeente Appingedam gaat wethouder Piet Manning naar de o.b.s. âDe Iemekörfâ en voor de gemeente Loppersum gaat wethouder Corine Jansen een bezoek brengen aan de o.b.s. âWirdumerdraaiâ in Garrelsweer en wethouder Jan Stoel bezoekt de c.b.s. âDe Roemteâ. Leerplichtambtenaar Petra Struijs gaat op het Dollard Collega in Woldendorp in debat met de brugklassers. Op de locaties Delfzijl en Appingedam van het Noorderpoortcollege geven RMC trajectbegeleiders voorlichting over het maken van een juiste beroepskeuze.

Â

Dag van de Leerplicht

De landelijke Dag van de Leerplicht is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Ingrado, de landelijke brancheorganisatie voor leerplicht en voortijdig schoolverlaten en vindt dit jaar voor de zesde keer plaats.

De huidige leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien worden volledig leerplichtig zijn. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft behaald. De kwalificatieplicht geldt vanaf augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.

In 1900 is de eerste Leerplichtwet aangenomen. Deze wet moest kinderen beschermen tegen kinderarbeid. Vroeger moesten kinderen in fabrieken of op het land werken. Daardoor konden ze niet naar school. De leerplicht was vooral naar ouders gericht. Als zij hun kinderen toch lieten werken en niet naar school lieten gaan, kregen ze een boete. Nog steeds heeft de Leerplichtwet die functie: beschermen van het recht dat kinderen hebben op onderwijs!