Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 11 maart 2010

Nieuwe platanen op het Surinameplein

Portefeuillehouder Coos Hoebe plant op donderdag18 maart rond 10 uur twee nieuwe platanen op het Surinameplein. De oude bomen, die er decennia stonden, waren na aanleg van een riool in de omgeving teruggeplaatst. Het stadsdeel moest de bomen toch kappen, omdat ze niet aan zijn geslagen. De twee nieuwe bomen (platanus x hispanica) komen van een boomkwekerij uit St. Oedenrode. Ze zijn tussen de 20-25 jaar oud en hebben een omtrek van 80-90 cm.

Portefeuillehouder: Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Contactmiddagen voor visueel gehandicapten

Op zaterdag 20 maart is er weer een contactbijeenkomst voor visueel gehandicapten in Nieuw Vredenburgh. Naast een gezellige middag wordt er ook voorlichting gegeven door uitnodigende sprekers over aanpassingen en hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. De bijeenkomsten worden iedere maand gehouden en vinden plaats in Nieuw Vredenburgh aan de Postjesweg 125. U bent welkom vanaf 10.30 uur.

Wereldmuziek in een wereldwijk

De Portugese vereniging APA organiseert op zaterdag 20 maart een Braziliaans Concert. In het clubgebouw van de APA aan de Willem Schoutenstraat 1 kan vanaf 20.30 uur heerlijk worden gedanst en gegeten.

Talentklassen in De Baarsjes

Leerlingen van groep 7 en 8 maken de komende weken een tijdschrift dat binnenkort in de winkel komt te liggen. Ze maken het tijdschrift in de Talentklas. Dat is een project op de Visserschool en de Sint Jan waar getalenteerde leerlingen aan de slag kunnen met hun favoriete hobby's en interesses.

Er zijn drie verschillende Talentklassen: techniek, muziek en een taalklas. In de techniekklas maken de kinderen een elektronische deurmat en in de muziekklas leren ze gitaar spelen. De aankomend gitaristen geven binnenkort een optreden in het verzorgingshuis. En ze bezoeken ook een echte muziekstudio, terwijl de taalklas op bezoek gaat bij de redactie van VT Wonen.

De lessen worden gegeven door ervaren professionals. Stadsdeel De Baarsjes subsidieert het project om talentvolle kinderen voor te bereiden op een succesvolle schoolcarrière en een goede plek in de maatschappij. Kinderen die mee willen doen moeten daarvoor een sollicitatiebrief met hun motivatie schrijven.

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471

MuziekTalentExpres op stoom

Aslan Muziekcentrum en stadsdeel De Baarsjes zijn dit jaar gestart met de MuziekTalentExpress. Een speels project dat helpt bij taalontwikkeling en talentontwikkeling. Inmiddels doen er al bijna 100 buurtbewoners mee met de verschillende muzikale projecten.

De verschillende 'wagons' van deze TalentExpress zitten vol kinderen, ouders en docenten uit de hele buurt. Deze wagons hebben als thema Werelddans, Percussie, Peuterballet en Wereldkoor. De projecten vinden plaats op diverse scholen in de buurt.

Hier en daar zijn nog plekken over voor nieuwe deelnemers. Zo kun je op basisschool Rosa Boekdrukker nog meezingen in het Wereldkoor, elke vrijdag om 15.30 uur. Op basisschool De Roos kun je nog terecht voor percussielessen. Voorwaarde om mee te mogen doen is dat je in De Baarsjes woont en tussen de 4 en 84 jaar bent. En dat je inzet toont, want er wordt hard gewerkt. De cursussen zijn helemaal gratis. Aanmelden kan tot 1 april.

Informatie of aanmelden: Roos Blenckers, 020 - 6161539.

Vrouwendag groot succes

Tijdens de internationale Vrouwendag op maandag 8 maart kwamen 225 vrouwen van verschillende culturen bijeen in Nieuw Vredenburgh. Nadat Martientje Kuitenbrouwer (lijsttrekker PvdA in West) de bijeenkomst geopend had, informeerde Gillian Ford (voorzitter Gehandicaptenplatform De Baarsjes) de aanwezige vrouwen over het ontstaan en het belang van Vrouwendag. Daarna genoten de vrouwen van allerlei lekkere hapjes en drankjes, verzorgd door Vrouwen in De Baarsjes.

Gratis hulp bij de organisatie van uw VvE

Wilt u de organisatie van uw Vereniging van Eigenaren (VvE) op orde brengen, of wilt u misschien uw 'slapende VvE' activeren? Veel mensen kunnen hulp gebruiken bij het activeren van hun VvE, het opstellen van een begroting, het voeren van de administratie of het maken van een onderhoudsplan.

Stadsdeel De Baarsjes biedt ondersteuning bij het activeren en het organiseren van VvE's met maximaal 9 appartementen. Op maandag 22 maart organiseert bureau VVEGemak in opdracht van het stadsdeel een gratis informatieavond voor VvE's in De Baarsjes. Vanaf 20.00 uur in het stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224. Meld u van te voren wel even aan, want er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Stuur een e-mail naar debaarsjes@vvegemak.nl onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer, en de naam van uw VvE. U kunt ook individuele begeleiding krijgen om uw VvE helemaal op orde te brengen.

Meer informatie: www.baarsjes.nl/vve, of neem contact op met VVEgemak, tel. 020 7163116.

Deelnemersbijeenkomst Juni Kunstmaand '10

Voor iedereen die meedoet aan Juni Kunstmaand, op de hoogte wil blijven of gewoon nieuwsgierig is naar de culturele ontwikkelingen in De Baarsjes! Tijdens deze avond is er in Het Sieraad een presentatie van de projecten die een bijdrage uit het budget 'kleine initiatieven' ontvangen. Ook de 'Grand Opening' die de aftrap geeft voor de Juni Kunstmaand wordt bekend gemaakt. Natuurlijk is er de mogelijkheid om te netwerken met de verschillende deelnemers en kunstliefhebbers.

Programma:

19.45 - 20.00 uur Inloop met koffie en thee

20.00 - 20.10 uur Presentatie projectteam JKM'10

20.10 - 20.25 uur Toelichting over het nieuwe stadsdeel en het gevolg voor JKM

20.25 - 20.35 uur Presentatie 'Grand Opening'

20.35 - 21.30 uur Presentatie kleine initiatieven

21.30 uur Afsluiting

Locatie: Het Sieraad, Postjesweg 1. Aansluitend eventueel een borrel in café Edel.

Hulp bij zoeken woonruimte op Woningnet

Woningzoekenden kunnen elke donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur bij de Krijtmolen terecht voor hulp bij het zoeken op Woningnet. Zij krijgen hulp van vrijwilligers en medewerkers van het WijksteunpuntWonen.

De Krijtmolen (stichting Dock), Chassestraat 2.

Portretten in De Stoker

De galerie van De Stoker wordt atelier. Vier weekends op vrijdag en zaterdag in april staan een aantal portrettisten achter de ezels. Model en kunstenaars aan het werk in de etalage, voor elke voorbijganger te zien.

Wacht vooral niet te lang met aanmelden, de plaats is beperkt en de belangstelling groot. Er zijn ezels en tafels, er is koffie, thee en koek. Je werkt met eigen materiaal. Het nieuwe werk kan meteen in de galerie worden tentoongesteld. Bijdrage aan de kosten is ¤7,-.

Wil je model zitten en meemaken hoe je wordt vereeuwigd in houtskool, olieverf of inkt? Of weet je iemand anders die dat wil? Drie uur poseren lijkt lang, maar alle modellen van de afgelopen jaren vonden dat het - met de pauzes en de gezelligheid - erg leuk was om te doen. Geef je op als portrettist of als model en geef aan wanneer je wilt komen. De data zijn vrijdag 9, 16, 17 en 23 april en zaterdag 10, 17, 24 april en 1 mei, van 12 tot 16 uur.

Aanmelden: mail naar portretmaand@gmail.com

Adres: Witte de Withstraat 124, www.destoker.nl

Persberichten

Amsterdam, 5 maart 2010

Hennepkwekerijen in De Baarsjes ontmanteld

De politie laat weten dat ze deze week twee hennepkwekerijen heeft ontmanteld en ontruimd. Ze vonden de kwekerijen in de Shackletonstraat en op het Surinameplein na tips van buurtbewoners. Eind vorige maand ontruimde de politie al een kwekerij op de Hoofdweg. Politie en stadsdeel werken nauw samen om zo veel mogelijk kwekerijen op te ruimen.

De kwekerij in de Shackletonstraat was met 160 planten de grootste. Op het Surinameplein vond de politie 12 grote planten in een slaapkamer. De politie hield in verband met die kwekerij twee mensen aan. Eind vorige maand ontmantelde de politie een hennepkwekerij van studenten op de Hoofdweg. Er werden 24 grote planten aangetroffen. De woningcorporatie heeft daar per 1 april de huur opgezegd. In alle gevallen informeert de politie ook de Belastingdienst. Die bekijkt of ze eventueel een uitkering stop kunnen zetten. De woningcorporatie zoekt uit of er sprake is van bijvoorbeeld illegale onderhuur of het aftappen van stroom.

Hennepplantages zijn in veel gevallen brandgevaarlijk en ze kunnen voor wateroverlast zorgen. Daarnaast hebben kwekers vaak banden met het criminele circuit. Om die reden voeren stadsdeel en politie samen actie. Hierbij roepen ze bewoners op om melding te maken van kwekerijen in hun buurt. Een hennepkwekerij is te herkennen aan stank, afgeplakte ramen en zoemende ventilators. Een kwekerij melden kan anoniem op 0800 - 7000.

Voor de redactie:

Ruud Sjoerdsma, Stadsdeel De Baarsjes, 06 171 444 71, r.sjoerdsma@baarsjes.amsterdam.nl

Agenda

Expositie Mens in Landschap van Hans Gritter
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=23500&popup=true)

11 februari 2010 tot 12 maart 2010

REVERIE 2010 expositie Brighart
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=23933&popup=true)

3 maart 2010 tot 27 maart 2010

Thomas Schmall - Schilderijen, tekeningen en schetsen (www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=23934&popup=true)

7 maart 2010 tot 7 april 2010

Maak kennis met de raadsleden van West
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=24088&popup=true)

11 maart 2010 - aanvang 20:00

DVD vertoning Mattheus Passie 2009
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=24052&popup=true)

2 april 2010 - aanvang 20:00

Portretmaand in De Stoker
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=24096&popup=true)

5 april 2010 tot 5 mei 2010


----------