Gemeente Goes

Kick-off Centra Jeugd en Gezin Goes en Noord-Beveland

Op 18 maart 2010 vinden de openingen van de centra Jeugd en Gezin (CJG)plaats in het gemeentehuis van Noord-Beveland en de Brede School Goes Polder in Goes. De centra worden geopend in aanwezigheid van Gedeputeerde Van Heukolom, wethouder K. Van der Weele en wethouder S. Van ât Westeinde. Met de start van de CJG wordt er een belangrijke stap gezet in de samenwerking tussen alle partijen die betrokken zijn bij het jeugdbeleid.

Wat is een CJG en voor wie is het bedoeld?
Kinderen opvoeden is een mooie taak, maar stelt iedere ouder/opvoeder voor vragen. Over driftbuien, spelen, ruzies, zakgeld of huiswerk. Ook opgroeiende jongeren komen soms voor lastige situaties te staan zoals schoolkeuze, relaties, en vrije tijd.
Momenteel kunnen zij niet op een centraal punt terecht met vragen als ze in hun eigen omgeving geen antwoord kunnen vinden? De CJGâs zijn daarom een uitkomst. Zij zijn een laagdrempelig inlooppunt waar (aanstaande) ouders, kinderen en jeugdigen voor alles aangaande opgroeien en opvoeden terecht kunnen. De medewerkers van de centra bieden een luisterend oor, informatie en advies. Dat kan via de website of telefonisch maar ook persoonlijk. Burgers kunnen spontaan of op afspraak langskomen.

Hoe is het centrum tot stand gekomen?
In 2008 hebben de gemeenten Noord-Beveland en Goes naar elkaar uitgesproken dat ze de intentie hebben om samen de Centra voor Jeugd en Gezin op te zetten. Op 25 maart 2009 was er een startbijeenkomst waar zorginstellingen, onderwijs en kinderopvang, de Wmo-raad, de jongerenraad en gemeenteraad aanwezig waren. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een groeimodel. Dit betekent dat het centra hun taken in de toekomst uit zullen breiden.

Het CJG is géén nieuwe organisatie
Het CJG is een netwerkorganisatie die bestaande instellingen en hulpverleners nog beter laat samenwerken. Het is de bedoeling dat de CJG âmedewerkers over de muren heen gaan kijken. Dit resulteert in een vraaggericht integrale dienstverlening aan ouders en kinderen en betere afstemming tussen de betrokken organisaties.

Waarom hebben we een CJG nodig?
Iedere gemeente in Nederland is verplicht om een CJG in te richten voor 2012. Het staat elke gemeente vrij om in te vullen hóé een dergelijk centrum wordt vormgegeven.

Bijlagen: openingstijden CJG

uitnodiging opening CJG

Â

Te downloaden:

* Uitnodiging opening CJG.pdf

* Openingstijden CJG.doc
Zie het origineel