Pijnacker-Nootdorp


datum 12 maart 2010

School? Bekijk 't...eens anders!
Klassenbattle op het Stanislascollege in Pijnacker

Op donderdag 18 maart is het de Dag van de Leerplicht. Het thema is School? Bekijk 't...eens anders! Tijdens de Dag van de Leerplicht staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen.

Naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook een recht. Om zoveel mogelijk leerlingen op het primaire, voortgezet en middelbare onderwijs en hun ouders hiervan bewust te maken organiseren gemeenten en scholen allerlei acties. Van klein en subtiel tot groots en meeslepend. Iedere gemeente vult de dag naar eigen inzicht in.

Klassenbattle op het Stanislascollege in Pijnacker Een complete klas stipt om 8.30 uur compleet? Het lijkt soms een utopie, maar door van op tijd komen een wedstrijd te maken, wordt het werkelijkheid. De klassenbattle duurt één maand en start op donderdag 18 maart. De leerplichtambtenaar, wethouder onderwijs en de directeur van het Stanislascollege geven 's ochtends de aftrap door laatkomers aan te spreken op hun gedrag.

De klas die aan het einde van de maand de minste laatkomers heeft, wint de klassenbattle en daarmee een prijs voor de hele klas. De mentor informeert zijn klas eens per week over de tussenstand. De prijs is afhankelijk van de leeftijd van de winnaars en wordt na een maand officieel uitgereikt door de leerplichtambtenaar.


*** *** *** *** *** *** ***

Achtergrondinformatie `Dag van de Leerplicht' De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Het Ministerie van Onderwijs en Ingrado, de landelijke brancheorganisatie voor leerplicht en voortijdig schoolverlaten, ondersteunen gemeenten en scholen in het hele land bij de organisatie van acties. De huidige leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien worden volledig leerplichtig zijn. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moet volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. De kwalificatieplicht geldt vanaf augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.
In 1900 is de eerste Leerplichtwet aangenomen. De wet moet kinderen beschermen tegen kinderarbeid. Vroeger moesten kinderen in fabrieken of op het land werken. Daardoor konden ze niet naar school. De leerplicht was vooral naar ouders gericht. Als zij hun kinderen toch lieten werken en niet naar school lieten gaan, kregen ze een boete. Nog steeds heeft de Leerplichtwet die functie: beschermen van het recht dat kinderen hebben op onderwijs!