Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


cameratoezicht: politie kan meekijken in winkel
---

Nieuw cameratoezicht: politie kan meekijken in winkel

15 maart 2010

In winkelcentrum Amsterdamse Poort in Amsterdam Zuidoost is een nieuwe vorm van cameratoezicht geïnstalleerd. Met een geavanceerd syteem kan een winkelier in geval van problemen door een druk op een knop camerabeelden uit zijn/haar winkel doorsturen naar omliggende winkels of direct naar de politie. De politie behandelt deze meldingen met hoge prioriteit. Aan de proef hebben een 10-tal winkeliers en de ondernemers in de Shopperhal deelgenomen. Donderdag 18 maart om 12.00 uur laten zij in het stadsdeelkantoor (Anton de Komplein 150) aan hun collega's zien wat de voordelen zijn van het systeem.

In 2005 heeft het stadsdeelbestuur van Amsterdam Zuidoost een subsidie ontvangen van het ministerie van Economische Zaken voor veiligheidsprojecten in winkelcentrum Amsterdamse Poort. Het project Bun Sani (Surinaams voor `goede zaken') beschreef een groot aantal projecten om de leefbaarheid en de uitstraling van het winkelcentrum te verbeteren. Een van de projecten is het geavanceerde `Burenbelsysteem', waarbij in plaats van telefonisch via een glasvezelnetwerk camerabeelden naar de buren kan worden verzonden. Bij geval van onraad kan de winkelier op een knop drukken waarna andere winkeliers worden geallarmeerd. In ernstige gevallen kan dit signaal ook direct worden doorgestuurd naar de politie die vervolgens live kan meekijken met de camerabeelden uit de winkel. Deze beelden in combinatie met de camera's in het winkelgebied, vergroten de pakkans van winkeldieven.

Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet: "Het aantal misdrijven in het winkelcentrum is de afgelopen jaren spectaculair gedaald. Om cijfers verder terug te dringen zijn aanvullende maatregelen in de winkels nodig. Dit geavanceerde systeem is hiervan een goed voorbeeld."

Rob de Wit, winkelier en manager ondernemersvereniging Amsterdamse Poort: "De deelnemende winkeliers aan deze proef zijn erg tevreden over het systeem. Het vergroot daadwerkelijk het veiligheidsgevoel omdat je weet dat collega's en politie over je schouder kunnen meekijken."

Programma:

12.00 - 12.30 uur inloop, broodjes en koffie staan klaar

12.30 - 13.00 uur sprekers:


- Elvira Sweet, stadsdeelvoorzitter


- Ad Smit, districtchef politie


- Jaap van der Aa, Projectleider Bun Sani

13.20 - 13.30 uur demonstratie buren-bel-systeem door Hans Klijsen VCS

13.30 uur afsluiting

---