Gemeente Almere

Dag van de Leerplicht 2010

18-03-2010 | Start: 13:15 | Eind: 14:00

Op donderdag 18 maart is weer de jaarlijkse Dag van de Leerplicht. Bij enkele Almeerse scholen is er die dag daarom een speciale actie. De school met de minste laatkomers krijgt de speciale `Dag van de Leerplicht 2010'-beker uitgereikt. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Het thema van de Dag van de Leerplicht is dit jaar `School? Bekijk `t... eens anders!'. Want naar school gaan is niet alleen een plicht, maar vooral ook heel erg leuk. Kinderen hebben het recht om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Deze dag is bedoeld om zoveel mogelijk leerlingen, ouders en scholen hiervan bewust te maken.

Op tijd komen is belangrijk!
In Almere gaat de Dag van de Leerplicht dit jaar over op tijd komen. Sommige kinderen komen regelmatig te laat op school. Dat is storend voor de leerkracht en niet leuk voor het kind. Daarom krijgen vijf basisscholen donderdag een controle op te laat komen.

Controle door leerplichtambtenaren
Bij de ingang van elk van de vijf scholen (in de wijken De Hoven, Staatsliedenwijk, Parkwijk, Bouwmeesterbuurt en Molenbuurt) staan twee leerplichtambtenaren. Zij zijn te herkennen aan hun speciale Dag van de Leerplicht-shirt. Alle kinderen krijgen een potlood met de kreet 'Kom op tijd, dan krijg je geen spijt! en een deurhanger. Op de deurhanger van kinderen die op tijd zijn, staat een blije leerling. Kinderen die te laat zijn krijgen een deurhanger met een huilende leerling. Daarnaast worden ze (met hun ouders) aangesproken op het te laat komen.

Na de actie gaan de leerplichtambtenaren naar het stadhuis om te bespreken welke school (naar verhouding) de minste laatkomers had. De winnende school krijgt hiervan rond 11.00 uur bericht.

Prijsuitreiking
De school met de minste laatkomers krijgt de speciale `Dag van de Leerplicht 2010'-beker uitgereikt. Dit feestelijke gebeuren vindt plaats om 13.15 uur in de aula van de winnende school. Menno van Vliet, afdelingsmanager Leren van de gemeente Almere, reikt de beker uit. De leerlingen van de school zijn daarbij aanwezig, net als de twee leerplichtambtenaren die bij de winnende school hebben gecontroleerd.
Winter 2009