Gemeente Tiel


Dag van de Leerplicht ook in Tiel

Op donderdag 18 maart 2010 is het de Dag van de Leerplicht. Het thema is School? Bekijk 't eens anders! Tijdens deze dag staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben zich te ontwikkelen en een diploma te halen.

Naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook een recht. Om zoveel mogelijk leerlingen op het primaire, voortgezet en middelbare onderwijs en hun ouders hiervan bewust te maken organiseren gemeenten en scholen allerlei acties. Ook de gemeente Tiel doet mee.

Op bezoek bij het ROC Rivor

Het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC) en de gemeenten Culemborg, Geldermalsen, Neder Betuwe, Tiel en West Maas en Waal hebben de handen ineen geslagen. Wethouder Van Swam (gemeente West Maas en Waal) brengt samen met RMC trajectbegeleiders en leerplichtambtenaren een bezoek aan leerlingen van het MBO - ROC Rivor in Tiel. Op een positieve manier brengen zij de leerplicht, of beter het leerrecht, onder de aandacht. Ook delen zij boekenleggers en verzuimprotocollen uit aan de docenten.

Over de Dag van de Leerplicht

De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Het Ministerie van Onderwijs en Ingrado, de landelijke brancheorganisatie voor leerplicht en voortijdig schoolverlaten, ondersteunen gemeenten en scholen in het hele land bij de organisatie.

De leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien worden volledig leerplichtig zijn. Hierna geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. De kwalificatieplicht is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.