Internationaal symposium huiselijk geweld - systeemgerichte aanpak

16/03/2010 17:36

Federatie Opvang

Professionals in de vrouwenopvang, bij jeugdzorg, maatschappelijk werk, gezondheidszorg of in het onderwijs, worden regelmatig geconfronteerd met geweld in het gezin. Steeds vaker wordt het geweld tegen de achtergrond van de dynamiek in het systeem aangepakt. Om geweld te stoppen moeten alle betrokkenen hulp krijgen in samenhang met elkaar. Professionals van verschillende organisaties dienen dan ook steeds vaker nauw samen te werken. Maar hoe ziet een dergelijke systeemgerichte aanpak er nu uit en hoe kunnen verschillende organisaties samenwerken en tot een integrale aanpak komen? Is dat altijd wenselijk? Tijdens de Internationale Meeting Domestic Violence op 19 maart in Den Bosch kunnen professionals, beleidswerkers en wetenschappers zich laten inspireren door prof. dr. Marianne Hester van de Universiteit van Bristol.

Doel van de bijeenkomst is ervaringen in de aanpak van huiselijk geweld uitwisselen en de ervaring opgedaan in Engeland te vergelijken en benutten voor de systeemgerichte aanpak van huiselijk geweld in Nederland.

De International Meeting Domestic Violence is een initiatief van het lectoraat vrouwenopvang en huiselijk geweld van de Avans Hogeschool in samenwerking met de Federatie Opvang, Movisie en Verwey-Jonker Instituut. Jaarlijks laten we ons inspireren door een buitenlandse coryfee. Tijdens dit eerste internationale symposium zal prof. dr. Marianne Hester haar ervaring met de systeemgerichte aanpak van huiselijk geweld delen. Professor Hester heeft twintig jaar onderzoekservaring op dit terrein. "De aanpak van huiselijk geweld is te vergelijken met het spelen van een schaakspel", aldus Hester. Elke organisatie of sector werkt vanuit haar eigen uitgangspunten en kent haar eigen regels, hetgeen een systeemaanpak van het probleem bemoeilijkt. Jeugdbescherming, Politie en Justitie en omgang en echtscheiding zijn aparte werkvelden. Inzicht hierin biedt nieuwe perspectieven en kansen voor verbinding.

Na de presentatie door professor Hester, gaan professionals uit de praktijk met elkaar in gesprek over onderwerpen als kinderen in de vrouwenopvang, plegerhulp, samenwerking tussen jeugdzorg en vrouwenopvang.

Op 18 maart om 15.00 uur wordt een persconferentie gehouden op de Avans Hogeschool in Den Bosch. U krijgt de gelegenheid tot het stellen van vragen aan prof. dr. Hester. Wij nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn. Uiteraard bent u ook welkom op het symposium op 19 maart.

Plaats: Avans Hogeschool, Onderwijsboulevard 215, 5223 DE Den Bosch.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.opvang.nl