Rathenau Instituut


17-03-2010

Op donderdag 18 maart 2010 vindt in het Beurs WTC gebouw in Rotterdam ICTDelta plaats, een jaarlijks event voor iedereen die zich betrokken voelt bij ICT onderzoek en innovatie. Het Rathenau Instituut is een van de partners van dit event en is verantwoordelijk voor de invulling van het programmaonderdeel De Moraal.

De Moraal
Wie is het uitgangspunt van onze informatiesamenleving?

De apparaten die we gebruiken worden steeds slimmer en laten steeds interessantere sporen achter. We gebruiken ons mobieltje niet alleen om mee te bellen maar ook om mee te betalen, te navigeren en informatie mee op te vragen. De OV-chipkaart is voor de reiziger een betaalmiddel en voor het transportbedrijf een instrument om de reizigersstromen in kaart te brengen.

Informatiestromen nemen toe en steeds meer partijen -zowel privaat als publiek- maken daarvan gebruik. Wie doet wat met onze gegevens? En welke invloed hebben mensen hier zelf nog op? Over deze en andere vragen debatteren de onderzoekers van het Rathenau Instituut samen met experts in verschillende sessies onder de noemer De Moraal.
* Digitale grondrechten (Geert Munnichs)
Wie mag wat over u weten? Wat mag u doen met informatie van anderen? In deze workshop bepaalt u mee welke rechten u zou moeten hebben in de informatiesamenleving.
Sprekers: Ot van Daalen en Axel Arnbak van Bits of Freedom
* De waarde van de wetenschap. ICT in wetenschapsbeleid (Edwin Horlings/ Barend van der Meulen)
In welk ICT onderzoek is Nederland goed? Hoe kunnen we dat weten? Een lezing over het gebruik van databases voor het in kaart brengen van de kwaliteit van ICT onderzoek (en ander onderzoek) en een lezing over de praktijk en dilemma's van onderzoeksbeleid. Met een reactie vanuit het ICT regieorgaan.
Sprekers: Edwin Horlings (Rathenau Instituut) en Jan Karel Lenstra (directeur CWI en lid ICT regieorgaan)

* De Levende Landkaart: wat als Google Earth live is? (Floortje Daemen)
Tijdens deze ontwerpsessie schetst u in kleine teams uw droomapplicatie: in de rol van ministerie, consumentenbond, bedrijf of activist. De uitkomsten worden gepresenteerd tijdens de presentatie ''Check in/ Check uit''.

* Check in/ Check uit. Hoe onze openbare ruimte digitaliseert (Christian van 't Hof)
We zien in de openbare ruimte steeds meer apparaten: de OV-chipkaart, navigatiesystemen, bewakingscamera's en mobieltjes. Wat kun je met al die apparaten? Wat vertelllen ze eigenlijk over u? U kunt overal inchecken, maar kunt u nog uitchecken?
* Meer ICT, minder zorgen? (Lotte Asveld) Kan de vergrijzing opgevangen worden door de meer ICT in de zorg? Nieuwe monitorings- en communicatietechnologieën geven ouderen de mogelijkheid langer zelfstandig te blijven. Dit kan tijd en kosten besparen, maar wat is de keerzijde?
Sprekers: Nelly Oudshoorn, Professor Technology Dynamics and Healthcare (Universiteit Twente) en Ben Slijkhuis (ANBO)
* Het Digitale Kluisje, dè oplossing voor de omgang met persoonsgegevens? (Geert Munnichs)
De roep om meer regie door de burger over zijn gegevens wordt steeds sterker. Voorstanders van 'het digitale kluisje' claimen de oplossing te hebben gevonden: laat burgers zelf bepalen wie wel en niet toegang krijgt tot hun gegevens. Discussieer mee! Sprekers: Henk Bos (Informatiehuis), Rachel Marbus (TILT) en Eduard von Lindheim (Omnomia)

Voor de exacte tijden en zalen kunt u kijken op www.ictdelta2010.nl/ICTD/de_moraal.html

Tot slot
Bezoek onze stand waar u op adem kunt komen onder het genot van koffie, thee en verse appeltaart. Onze stand is te vinden aan de zijkant van de centrale hal; vlakbij het Mees Auditorium. Ook kunt u daar terecht voor een interactieve sessie en een demo:
* In de interactieve sessie 'Voer uw eigen regie' mag u zelf onderzoeksbeleid maken. U stemt via een laptop aan welke onderzoeksvelden volgens u ons overheidsgeld besteed moet worden. Gedurende de dag vertonen we de tussenresultaten op grote schermen. Aan het eind van de dag presenteren wij u het eindresultaat in de sessie "De waarde van de wetenschap." In die sessie laten we de positie van Nederland zien op het gebied van ICT onderzoek en gaan we graag met u in discussie over hoe het Nederlands onderzoeksbeleid op het gebied van ICT verbeterd kan worden.

* De demo HOME is een voorproefje op het Live Event MARS LANDING dat aankomende september 2010 in première gaat. MARS LANDING is een samenwerkingsproject tussen het Rathenau Instituut en Theater Frascati en legt de grijze gebieden bloot tussen 'echt' en 'virtueel'. Hoe echt is virtueel? Wanneer krijgen spel en fantasie grip op het 'echte' leven?