Gemeente Boskoop


PERSBERICHT 10.16 - Dag van de Leerplicht

Leerplichtambtenaar geeft les op Coenecoopcollege

Op donderdag 18 maart is het de Dag van de Leerplicht. Het thema is School? Bekijk 't.....eens anders! Tijdens de Dag van de Leerplicht staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Om zoveel mogelijk leerlingen op het primaire, voortgezet en middelbare onderwijs en hun ouders hiervan bewust te maken, organiseren gemeenten en scholen allerlei acties. Als onderdeel van deze acties zal de leerplichtambtenaar van de gemeente Boskoop les geven aan de leerlingen van het Coenecoop College in Boskoop. Daarbij zal ze op een leuke wijze vertellen dat het volgen van onderwijs heel belangrijk is, maar dat het vooral ook heel erg leuk is! Over de Dag van de Leerplicht
De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Het Ministerie van Onderwijs en Ingrado, de landelijke brancheorganisatie voor leerplicht en voortijdig schoolverlaten, ondersteunen gemeenten en scholen in het hele land bij de organisatie van acties.
De huidige leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien worden volledig leerplichtig zijn. Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moet volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. De kwalificatieplicht geldt vanaf augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.

De leerplichtwet
Vroeger volgden de meeste kinderen en jongeren geen onderwijs omdat zij in fabrieken of op het land moesten werken. Om kinderen te beschermen tegen kinderarbeid werd in 1900 de eerste Leerplichtwet aangenomen. De leerplicht was vooral naar ouders gericht. Als zij hun kinderen toch lieten werken en niet naar school lieten gaan, kregen ze een boete. Nog steeds heeft de Leerplichtwet die functie: beschermen van het recht dat kinderen hebben op onderwijs!