Gemeente Nijmegen

Beelden krijgen plek in Westerpark aan Rivierstraat

17/03/2010

Op donderdag 18 maart worden in het nieuwe Westerpark aan de Rivierstraat acht beelden geplaatst. De kunstwerken hebben allemaal elders in de stad gestaan, maar moesten wijken voor stedelijke ontwikkelingen. Nadat ze vaak jarenlang waren opgeslagen, krijgen ze nu een tweede leven in het park.

Het Westerpark biedt ruimte aan een heemtuin en een beeldentuin. Sinds juni 2009 worden de voormalige speeltuin, de overstortvijver en het sportpark aan de Rivierstraat omgevormd tot één aaneengesloten heemtuin met hoogteverschillen. Door die verschillen in hoogte ontstaan droge en nattere stukken met verschillende bostypen, gras met bloemen en rietland waar wandelpaden doorheen lopen. Het park geeft daarmee een overzicht van alle verschillende landschapselementen die in Nijmegen voorkomen.

De beelden geven een overzicht van kunstwerken uit de tweede helft van de vorige eeuw. De sculpturen hebben allemaal verschillende vormen en stijlen en zijn gemaakt van verschillende materialen. In het park wordt ook nog plaats gemaakt voor een actueel werk. Welk werk dat precies gaat worden wordt overgelaten aan een werkgroep, bestaande uit bewoners, begeleid door de Commissie Beeldende Kunst Nijmegen.

De plannen voor het park zijn uitgewerkt in overleg met een groep bewoners. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de uitvoering. De oplevering van het park staat gepland voor mei.