Gemeente de Waard


Tijdelijke verhuur Leegstandwet

De Leegstandwet maakt het mogelijk om bepaalde categorieën woningen en gebouwen tijdelijk te verhuren.

In Nederland is de bescherming van huurders goed geregeld.De huurder ontleent zijn of haar rechten aan het Burgerlijk Wetboek. Dat houdt in dat het voor de verhuurder in beginsel niet eenvoudig is om eenzijdig een huurovereenkomst op te zeggen. De Leegstandwet maakt het wel mogelijk om bepaalde categorieën woningen en gebouwen tijdelijk te verhuren, waarbij een aantal dwangrechtelijke
huurbeschermingsbepalingen niet van toepassing zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor: (huur)woningen die gesloopt of gerenoveerd gaan worden maar ook voor leegstaande koopwoningen.

Vanwege de huidige financieel economische situatie en de stagnerende woningmarkt staan woningen langer te koop. Voor woningeigenaren kan het interessant zijn om van de mogelijkheid tot tijdelijke verhuur gebruik te maken en zo bijvoorbeeld dubbele woonlasten (voor een deel) te compenseren. Daarbij is van belang dat de hypotheekverstrekker voor de tijdelijke verhuur toestemming geeft en dat er een vergunning wordt verleend door de gemeente, waarin de woonruimte is gelegen.

De gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland van werkorganisatie De Waard hebben geen specifiek beleid ontwikkeld voor tijdelijke verhuur. Een verzoek om een vergunning wordt alleen getoetst aan de landelijke wetgeving, in dit geval de Leegstandwet. Let op, niet alle woningen komen in aanmerking om verhuurd te worden op grond van deze wet.

Voorwaarden voor de vergunning

De vergunning wordt alleen verleend als:

* de woonruimte leegstaat op het moment van aanvragen
* de woonruimte te koop staat

* de eigenaar kan aantonen dat de te verhuren woonruimte in voldoende mate bewoond zal worden

* er nog niet eerder een vergunning voor dezelfde woonruimte is afgegeven (verlenging kan wel).

De schriftelijke huurovereenkomst moet minimaal voor een periode van zes maanden worden aangegaan. De vergunning geldt voor maximaal twee jaar en kan worden verlengd met telkens één jaar. De totale duur van de vergunning is echter nooit langer dan vijf jaar.

Voor de verhuurder geldt een opzegtermijn van minimaal drie maanden. Voor de huurder is de opzegtermijn maximaal één maand.

In de vergunning staat vermeld wat de maximale huurprijs is. De maximale huurprijs wordt vastgesteld aan de hand van het woningwaarderingstelsel (puntensysteem).

Aanvragen vergunning

De woningeigenaar dient bij de gemeente een aanvraag in via het aanvraagformulier (pdf), met daarbij de volgende stukken:
* Bewijs eigendom woonruimte: Kopie eigendomsbewijs kadaster of hypotheekakte

* Bewijs huis in verkoop: verkoopopdracht makelaar, advertentietekst of taxatierapport

* Berekening huurprijs op basis van het woningwaarderingstelsel: gebruik hiervoor het formulier `waardering zelfstandige woning' (pdf).

Meer informatie

Voor meer informatie over tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet en huurovereenkomsten, verwijzen wij naar de website van het ministerie van VROM

Voor meer informatie over het aanvragen van de vergunning of nadere informatie over de procedure verwijzen wij naar het bezoekadres van het gemeentekantoor De Waard: Melkwegplein 1, 2971 VR Bleskensgraaf. Wij zijn voor uw vragen ook te bereiken op telefoonnummer 0184 - 805 000.