Gemeente Alkmaar


Alkmaarse visie op leerplicht vastgelegd

Alkmaar, 17 maart 2010

De nota 'Alkmaarse visie op leerplicht' geeft weer hoe gemeente Alkmaar de komende jaren de leerplichtwet wil uitvoeren. Alkmaar kiest duidelijk voor het voortzetten van het accent op de maatschappelijke zorg: het voorkomen van verzuim en schooluitval en het zorgdragen voor een doorlopende leerlijn van leerlingen. B&W stemde gisteren in met de nota zoals die als raadsvoorstel naar de gemeenteraad gaat om definitief vastgesteld te worden, eind april 2010. Donderdag 18 maart is het ook landelijke Dag van de Leerplicht.

De uitvoering van de leerplichtwet heeft twee kanten: maatschappelijke zorg en handhaving. De gemeenten hebben enige mate van vrijheid voor het leggen van accenten. Alkmaar kiest voor een nadruk op preventieve acties om voortijdig schooluitval en schoolverzuim te voorkomen. Ouders, leerlingen en scholen weten de leerplichtambtenaren te vinden bij (dreigende) problemen waarop snel actie moet worden ondernomen. Dit is de lijn die in de loop van de laatste jaren in de praktijk ontstaan is, en nu is vastgelegd in de nota 'Alkmaarse visie op leerplicht'.

Hans Meijer, wethouder Onderwijs: "Het is erg belangrijk dat jongeren zoveel mogelijk ondersteuning krijgen tijdens hun schoolloopbaan en zo de best mogelijke start maken op de arbeidsmarkt. Van belang is het daarbij dat het schoolverzuim aangepakt wordt en dat voorkomen wordt dat jongeren niet vroegtijdig de school verlaten. De gemeenten in de regio Noord Kennemerland werken aan regionale afspraken. De gemeenten willen één lijn trekken op het gebied van schoolverzuim."

Dag van de Leerplicht
Donderdag 18 maart is het de Dag van de Leerplicht. Het landelijke thema is School? Bekijk 't...eens anders! Tijdens de Dag van de Leerplicht staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen.

De leerplichtambtenaren van de regio Noord Kennemerland hebben gekozen voor een regionale actie met als thema `Ongeoorloofd schoolverzuim in het primair onderwijs'. De gemeenten schenken deze dag op diverse manieren aandacht aan (vormen van) ongeoorloofd schoolverzuim en richten zich daarbij op leerlingen van scholen in het primair onderwijs.

In Alkmaar, Schermer en Graft- De Rijp is reeds aangekondigd dat de leerplichtambtenaar in de komende periode alle scholen voor primair onderwijs bezoekt met als doel de verzuimregistratie door te spreken en speciale aandacht te schenken aan ziekteverzuim, dat in sommige gevallen in feite signaalverzuim is. Op 18 maart worden hiervoor de eerste scholen bezocht.