D66

donderdag 18 maart 2010

EU moet digitaal analfabetisme aanpakken

Europarlementslid Marietje Schaake (D66) wil van de Europese Commissie weten welke maatregelen genomen worden om het tekort aan computervaardigheden in de EU aan te pakken.

achterstand vrouwelijke migranten

Uit een recente studie blijkt dat vooral vrouwelijke migranten in de EU minder makkelijk aan een baan komen omdat ze te weinig e-skills hebben. Het is de verwachting dat binnen vijf jaar 90% van de banen in Europa ICT-vaardigheden vereisen. E-skills zijn van vitaal belang voor de Europese kenniseconomie, zo werd onlangs opnieuw onderstreept tijdens de E-skills week .

Leven Lang Leren

De EU heeft al in 2007 aangegeven dat ICT-vaardigheden essentieel zijn in de digitale 21ste eeuw. In het Leven Lang Leren Programma (LLLP) wordt beperkt aandacht geschonken aan het gebruik van ICT in het onderwijs in de EU. In de onlangs gepresenteerde EU2020 Strategie, die moet leiden tot een sterke duurzame economie en veel werkgelegenheid, wordt nauwelijks aandacht besteed aan het belang van verbetering van e-skills van Europeanen.

lager geschoolden

De Commissie erkent overigens dat vooral hoger-geschoolden voordeel halen uit het LLLP, terwijl vooral de lager
geschoolden slachtoffer zijn van de economische crisis. Schaake vindt dat Brussel dan ook dringend werk moet maken van het stimuleren van ICT vaardigheden in het onderwijs, want kennis van computers is in de nabije toekomst een noodzaak voor elke Europese burger.