Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 18 maart 2010

Ziekmakend chromosoom in staat tot verhuizen tussen schimmels

Gepubliceerd op 18 maart 2010

Ziekmakende chromosomen van de schimmel Fusarium oxysporum kunnen van de ene schimmel naar de andere `verhuizen'. Dit ontdekten onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Met deze ontdekking verklaren ze het ontstaan van nieuwe pathogene stammen van schimmels in de natuur en in de land- en tuinbouw. De onderzoeksresultaten zijn vandaag gepubliceerd in Nature.

De UvA-wetenschappers, onder leiding van dr. Martijn Rep, doen onderzoek naar kleine eiwitten die door de schimmel Fusarium oxysporum worden uitgescheiden tijdens kolonisatie van de xyleemvaten van de tomatenplant. Fusarium oxysporum heeft vier extra chromosomen in vergelijking met verwante schimmels van het geslacht Fusarium.

De kleine eiwitten bleken bij te dragen aan het ziekmakend vermogen (pathogeniteit) van de schimmel. Uit onderzoek in samenwerking met dr. Li-Jun Ma van het Broad Institute (Cambridge, VS) werd duidelijk dat de genen voor deze eiwitten zich bevinden op één van de extra chromosomen in deze schimmel. Dit extra `pathogeniteits-chromosoom' komt alleen voor in individuen van de schimmel (`stammen') die de tomatenplant ziek kunnen maken, en niet in de vele andere stammen die onschadelijk zijn of andere waardplanten hebben.

Chromosoomverhuizing

Het idee rees dat het pathogeniteits-chromosoom zou kunnen verhuizen van de ene naar de andere schimmelstam door een nog onbekend mechanisme. UvA-promovenda Lotje van der Does bewees vervolgens in een experiment dat dit inderdaad gebeurt als twee stammen samen groeien op een voedingsbodem.

Met deze ontdekking verklaren de wetenschappers het ontstaan van nieuwe pathogene stammen van sommige schimmels in de natuur en in de land- en tuinbouw, en onthullen ze de grote genetische flexibiliteit en het aanpassingsvermogen van schimmels. Het mechanisme achter de chromosoomverhuizing is vooralsnog onbekend. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft onlangs een Vici-beurs toegekend aan Rep om dit mechanisme te achterhalen en de evolutie van pathogeniteits-chromosomen in Fusarium oxysporum in kaart te brengen.

Publicatiegegevens

Li-Jun Ma, H. Charlotte van der Does, Katherine A. Borkovich, Jeffrey J. Coleman, Marie-Josée Daboussi, Antonio Di Pietro, Marie Dufresne, Michael Freitag, Manfred Grabherr, Bernard Henrissat, Petra M. Houterman, Seogchan Kang, Won-Bo Shim, Charles Woloshuk, Xiaohui Xie, Jin-Rong Xu, John Antoniw, Scott E. Baker, Burton H. Bluhm, Andrew Breakspear, Daren W. Brown, Robert A. E. Butchko, Sinead Chapman, Richard Coulson, Pedro M. Coutinho, Etienne G. J. Danchin, Andrew Diener, Liane R. Gale, Donald M. Gardiner, Stephen Goff, Kim E. Hammond-Kosack, Karen Hilburn, Aurélie Hua-Van, Wilfried Jonkers, Kemal Kazan, Chinnappa D. Kodira, Michael Koehrsen, Lokesh Kumar, Yong-Hwan Lee, Liande Li, John M. Manners, Diego Miranda-Saavedra, Mala Mukherjee, Gyungsoon Park, Jongsun Park, Sook-Young Park, Robert H. Proctor, Aviv Regev, M. Carmen Ruiz-Roldan, Divya Sain, Sharadha Sakthikumar, Sean Sykes, David C. Schwartz, B. Gillian Turgeon, Ilan Wapinski, Olen Yoder, Sarah Young, Qiandong Zeng, Shiguo Zhou, James Galagan, Christina A. Cuomo, H. Corby Kistler en Martijn Rep: Comparative genomics reveals mobile pathogenicity chromosomes in Fusarium. Nature, (464, 18 maart 2010).


Volledig artikel op website Nature
Zie het origineel