Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 18 maart 2010

Eerste windturbine in Alkmaar een feit
Boekelermeer duurzaam en groen industriepark

De Boekelermeer krijgt de komende jaren vier windturbines. De eerste wordt momenteel gebouwd iets ten noorden van het bestaande bedrijventerrein "De Boekel" en wordt rond 1 april in gebruik genomen.

De windturbine wekt jaarlijks 4oe miljoen kilowattuur op. "Dat is voldoende om 1.385 huishouders van elektrische energie te voorzien," vertelt Ronald Wiecherink, projectmanager bij WCI, een samenwerking tussen Ballast Nedam en Wind Energie Nederland. Bij vier turbines gaat het om 5.540 huishoudens. De jaarlijkse besparing aan uitstoot van CO2 bedraagt per windturbine 2.565 ton.

Duurzaam en groen
De komst van de windturbines is een initiatief van de gemeente Alkmaar en past in het streven om van de Boekelermeer een zo duurzaam en groen mogelijk industriepark te maken.

Wethouder Simon Binnendijk:"Ik ben opgetogen dat de eerste windturbine in Alkmaar een feit is. Het klimaat is het speerpunt van het milieubeleid van Alkmaar. Het doel is om 3% per jaar te besparen. Hiervoor zijn investeringen nodig in bestaande bouw, nieuwbouw, verkeer en duurzame energie. In de Boekelermeer hebben de inspanningen al effect. Er is een ecozone met een beschermde rugstreeppad. Het AZ Stadion en een aantal andere bedrijven maken gebruik van de restwarmte van de huisvuilcentrale HVC. En nu een forse CO2 besparing door deze windturbines."

Windturbines
De vier windturbines van het Duitse fabrikaat Enercon hebben elk een mast van 85 meter en drie rotorbladen van 35 meter. De rotordiameter bedraagt daardoor 70 meter. Het bijzondere aan deze windturbines is dat ze geen tandwielkasten hebben. Ze zijn qua afmetingen ongeveer vergelijkbaar met de windturbine in Heemskerk. Twee komen te staan ten zuiden van de vuilstort. De komende tijd wordt de afvalberg kleiner gemaakt. Daardoor komt er ten noorden - op de huidige stortplaats - óók ruimte voor twee windturbines die in opdracht van Sortiva worden gebouwd.