Ministerie van Defensie

Ontkomen piraten alsnog gepakt

18 maart 2010, 10.16 uur

Een boot met vermoedelijke piraten, welke gisteren ontkwam aan het marinefregat Hr. Ms. Tromp, is vanochtend alsnog tot stoppen gedwongen.

De piraten ontkwamen in eerste instantie, nadat de commandant van de Tromp, kapitein ter zee Hans Lodder het niet verantwoord meer vond de achtervolging in het duister voort te zetten. Op het moment dat het marinefregat richting Somalische kust voer, kwam het in haar doorlopende zoektocht de zogeheten skiff weer tegen. Deze werd door de radar ontdekt op ruim 9 nautische mijl afstand van het fregat, en voer met hoge vaart.

Waarschuwingsschoten niet nodig

Mariniers inspecteren het bootje en de bemanning. - Foto: ministerie van Defensie

De Lynx-boordhelikopter ging er op af en de bemanning herkende het vaartuig en de inzittenden aan de hand van eerder gemaakte foto's. Aan boord waren nog enkele benzinevaten, een eerder aangetroffen ladder was inmiddels niet meer in de boot aanwezig. Waar de helikopter en het boordkanon van het fregat eerder nog waarschuwingsschoten voor de boeg van de betreffende skiff gaven, wisten de militairen de piraten deze keer zonder schoten te stoppen.

Ze zijn aan boord genomen en worden morgen met de eerder aangehouden piraten richting Somalische kust gestuurd.

Sweeping Broom

Hr.Ms. Tromp heeft afgelopen week tijdens Operatie Sweeping Broom reeds 3 volledige zogenoemde pirate action groups gelokaliseerd en onschadelijk gemaakt. Met deze acties bestrijdt Hr. Ms. Tromp de piraterij in internationale wateren en beschermt zij koopvaardijschepen in de wateren rond Somalie. Het marinefregat maakt momenteel deel uit van de EU-operatie Atalanta.