Senternovem

18-03-2010 |

Phoenix Metaalwarenfabriek innoveert internationaal

Metaal persen in elke gewenste vorm - van een dashboard voor een truck, opengewerkte scheidingswanden voor in een kantoortuin, design verlichtingsarmaturen tot onderdelen voor de voedingsmiddelenindustrie
- dát doet metaalwarenfabriek Phoenix. Het geheim van de smid? Een rubberpers, een innovatieve geest én de Europese subsidieregelingen.

Jan van Hulst - Phoenix Voor het vervaardigen van allerlei metalen producten, gebruikte Phoenix tot halverwege de jaren negentig de klassieke dieptrekmethode: met behulp van twee in elkaar passende metalen mallen werd een staalplaat onder druk van een tonnen wegende pers vervormd. Tot dat Phoenix-directeur Jan van Hulst tijdens een presentatie bij Syntens werd geattendeerd op de rubberpersmethode; een methode die door Fokker in de vliegtuigbouw werd toegepast. Van Hulst was meteen overtuigd van de kansen die deze methode voor zijn bedrijf zouden opleveren. Met name omdat hij hierdoor de kosten zou kunnen reduceren en een aanzienlijk goedkoper product produceren.

Het vervaardigen van de twee mallen die bij de dieptrekmethode nodig zijn, is zeer kostbaar. Ook het exact op zijn plaats houden van de staalplaat tijdens het persen is geen sinecure. "Door de hoge kosten van de dieptrekmethode weken steeds meer opdrachtgevers midden jaren negentig uit naar concurrenten in Oost-Europa", vertelt de directeur. "Uiteindelijk kwam men vooral voor de zeer ingewikkelde klussen bij ons terecht. De rubberpersmethode was onze uitkomst: je hebt maar één mal nodig, een 8000 ton zware pers én een goede rekenmethodiek. Om het project te realiseren hadden we kennis en subsidie nodig en daarvoor hebben we bij EGL aangeklopt. EGL heeft ons geholpen bij het verkrijgen van een Europese subsidie."

Rekenmethodes
In 1999 heeft Phoenix Metaalwarenfabriek subsidie ontvangen vanuit de Europese Craft-regeling, het huidige programma Research for the benefit of SMEs, waarmee het bedrijf samen met TNO en buitenlandse partners werkte aan de ontwikkeling van zeer exacte rekenmethodes. Hierdoor kan Phoenix de klant tevoren vertellen of het gevraagde ontwerp uitvoerbaar is. Inmiddels is Phoenix vele onderzoeksronden verder en werkt het bedrijf anno 2010 met sterk `versimpelde' rekenmethodieken.

Jan van Hulst: "We kunnen exact berekenen wat de warmtebehandeling van de materialen moet zijn, om zo te voorspellen of het materiaal tegen de verbuiging is opgewassen. Verder hebben de berekeningen ons in staat gesteld, náást aluminium, ook staal en roestvaststaal te vervormen en gaasmateriaal en geperforeerde producten te maken. Computersimulatie brengt het voorspelde resultaat voor onze klanten in beeld."

Metaalexpert
Van Hulst vindt het belangrijk als mkb'er niet afhankelijk te zijn van de welwillendheid van klanten. Vooruit blijven kijken, blijven vernieuwen en blijven innoveren, is zijn motto. "Innovatief onderzoek heeft vooral onze rol ten opzichte van de klant veranderd", aldus Van Hulst. "We zijn geen uitvoerend bedrijf meer, maar expert op het gebied van metaalvervorming. We adviseren de klant over het meest optimale resultaat van zijn wens."

Maar het innovatieve onderzoek heeft Phoenix meer gebracht. Van Hulst: "Innovatie heeft `de energie' binnen ons bedrijf veranderd. Onze medewerkers zijn heel enthousiast over hun werk en voelen zich voldaan. Ze zijn van A tot Z bij het klantproces betrokken, gaan op zoek naar de beste oplossing. Persoonlijke inbreng is een must. Mooi is ook de samenwerking met TNO, die is inmiddels uitgegroeid tot een gelijkwaardig kennisleverancierschap."

Jarenlang heeft Phoenix geïnvesteerd in wat nu dagelijkse praktijk is. Met als resultaat dat zelfs in crisistijd de rubberpersen van Phoenix overuren maken. Volgens Van Hulst hadden de onderzoeken zonder de hulp van EGL en de Europese subsidie vele jaren meer in beslag genomen: "Vanzelfsprekend is deelname aan de regelingen een tijdsinvestering, maar die betaalt zich dubbel en dwars terug. Het voordeel van de investeringen gaat ook naar de klant: die betaalt nu veel minder omdat er maar één mal nodig is in plaats van twee."

Meer informatie

Research for the benefit of SMEs
Wijzigingsdatum |

18-03-2010