Gemeente Zoetermeer

Dag van de leerplicht 2010 - Kies op tijd, kom op tijd

Op donderdag 18 maart 2010 vindt de zesde dag van de leerplicht plaats. Op die dag organiseert de gemeente verschillende activiteiten. Hiermee vraagt zij aandacht voor de het `op tijd op school komen' en het `op tijd inschrijven bij een vervolgopleiding'.

Ontbijt basisscholen
De dag begint met een ontbijt op basisscholen De Vuurtoren en de Florence Nightinggale. Hier dekken medewerkers van het cluster leerlingzaken de tafel voor de leerlingen. Wethouder Frans Muijzers opent het ontbijt bij De Vuurtoren en eet daar ook een broodje mee. Met deze actie op de twee basisscholen vraagt de gemeente vooral aandacht voor het op tijd op school komen. Door met de voorlichting al op de basisschool te beginnen, vinden kinderen het ook op latere leeftijd normaal om op tijd te komen. De docenten krijgen in de koffiepauze voorlichting over leerplicht.

Roadshow Voortgezet Onderwijs
Het voortgezet onderwijs wordt niet vergeten. De leerplichtambtenaren en casemanagers voortijdig schoolverlaten brengen met een roadshow flitsbezoeken aan de eindexamenklassen van vier scholen voor het voortgezet onderwijs. Daar wordt aandacht besteed aan het op tijd kiezen van en tijdig aanmelden voor een vervolgopleiding. Deze voorlichting wordt gegeven door een oud-leerling. Het Dutch Academy of Performing Arts rapt een speciaal voor deze gelegenheid geschreven lied.

Leerplicht
Alle jongeren in Nederland moeten vanaf hun vijfde tot het einde van het schooljaar, waarin zij zestien worden naar school. Deze leerplicht is vastgelegd in de Leerplichtwet. Na de volledige leerplicht geldt nog de kwalificatieplicht. Dit houdt dat jongeren tot hun achttiende een volledig onderwijsprogramma moet volgen, tenzij zij een startkwalificatie hebben behaald. Een startkwalificatie is een diploma op HAVO, VWO of minimaal MBO 2 niveau.

Zesde dag van de leerplicht
De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Tijdens de dag wordt aandacht gevraagd voor het feit dat naar school gaan niet alleen een plicht is, maar vooral ook een recht. Om zoveel mogelijk leerlingen en hun ouders hiervan bewust te maken, organiseren gemeenten en scholen allerlei acties. Zoetermeer wil hiermee bijdragen aan twee belangrijke doelstellingen op het gebied van leerplicht: het terugdringen van verzuim en het voorkomen van voortijdig schoolverlaten.