Gemeente Zoetermeer

Bomen planten in Zoetermeer

Zoetermeer doet ook dit jaar weer mee aan de Nationale Boomfeestdag op woensdag
17 maart. Op diverse locaties in de wijk Oosterheem worden bomen geplant en klimaat- en vogelbosjes aangelegd. Om 11.30 uur geeft wijkwethouder Bé Emmens het startsein op stadsboerderij De Weidemolen. Hij plant drie berken met hulp van leerlingen van basisschool Het Groene Hart en cliënten van zorginstelling Ipse de Bruggen. De drie berken hebben meerder stammen en zijn uitermate geschikt voor kinderen om op te spelen en te klimmen.

Vogelbosjes
Naast deze berken wordt er nog meer groen aangelegd. Twee klassen van basisschool Het Groene Hart planten 16 vogelbosjes aan de Oostkade in Oosterheem. De bosjes zijn waardevol voor kleinere en grotere dieren, zoals vogels en vlinders. Ook op stadsboerderij De Weidemolen worden op de Boomfeestdag vier vogelbosjes beplant.

Klimaatbosje
In een van de weilanden bij De Weidemolen worden drie walnotenbomen geplant. Deze bomen vormen samen een klimaatbosje. Een klimaatbosje bestaat uit minimaal drie walnotenbomen en is herkenbaar aan de opvallende driehoeksvorm. Het staat symbool voor de grote compensatiebossen in Oost-Europa en in de tropen. Deze bossen zijn aangelegd om het overschot van CO2 in de lucht er zoveel mogelijk uit te halen.

Duurzaam
Stichting Nationale Boomfeestdag organiseert voor de 53e keer de Boomfeestdag. Jaarlijks doen ruim 400 gemeenten mee. Ieder jaar planten meer dan 150.000 kinderen honderdduizenden bomen en struiken in heel het land. Belangstelling voor bomen is noodzakelijk om in te zien dat bomen bijdragen aan een gezonde en duurzame omgeving. Bomen houden de bodem en water vast, verhogen de luchtkwaliteit en bieden bescherming en voeding voor verschillende diersoorten.